Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На какво се дължи фактът, че някои заразени изкарват вируса без никакви симптоми и дори се учудват, че дават положителен тест, а други получават бронхопневмония, интубират ги и дори умират?

Има много фактори, които влияят върху реакцията на всеки конкретен организъм към патогените, от които два са най-важни - възрастта и здравното състояние, коментира американският здравен експерт Катрин Джейкъбсън пред сайта "Яху нюз".

Вече стана ясно, че хората със сърдечни и белодробни проблеми, с диабет и високо кръвно са по-уязвими.

Друг фактор за вида на симптомите, които ще получи даден човек, е степента на заразяване. “Както при много други отрови, вирусите са по-смъртоносни в големи дози”, пишат в свой коментар за в. “Ню Йорк таймс” генетиците д-р Джошуа Рабиновиц и Каролин Бартман. Ако просто влезете в офис, където е имало един заразен с коронавирус, това не е толкова опасно, колкото да седите до същия пациент в продължение на няколко часа. Или ако около вас има няколко болни. Ниските дози на инфекция може даже да са от полза за придобиване на имунитет, който да ви предпази при излагане на по-високи дози бацили, смятат експертите.

Комбинация от няколко фактора решава дали ще се разболеем от COVID-19. Според Джейкъбсън пушенето, хранителният режим, индивидуалната химия на организма и наследствеността също имат значение. Хора, които по принцип са изложени на риск от хоспитализация, ако пипнат коронавирус, трябва да се погрижат повече от обичайното, за да намалят вероятността от заразяване. Ниският риск обаче не означава, че той липсва, предупреждават учените.

Все още учените нямат точни обяснения за много от проявленията на коронавируса. Ще трябва време, за да може да се разгадаят всички негови характеристики и как може да се предотврати.