Италианецът Патрицио първи развил бизнеса у нас
Всъщност Теодора Чокова и мъжът й са дългогодишни гъбари и може би са първите в България, които започват да се занимават с трюфели.
През 2004 г. Теодора и съпругът й случайно
намират силно
ароматна бяла гъба,
която се оказва бял трюфел, изваден от диви прасета.
"Стана ни любопитно и започнахме да четем - спомня си гъбарката. - Намерихме човек, който предлага кучета търсачи, и така започнахме с още 2-3 семейства."
По думите й обаче основоположникът на трюфелджийството в България е италианец на име Патрицио. Неслучайно Италия е смятана за родината на тази гъба.
"Той дойде в България и започна да развива този бизнес - разказва Чокова. - Научи ни на много неща. За съжаление, почина. При тях този занаят е традиция от 2 поколения."