Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всъщност Теодора Чокова и мъжът й са дългогодишни гъбари и може би са първите в България, които започват да се занимават с трюфели.

През 2004 г. Теодора и съпругът й случайно

намират силно

ароматна бяла гъба,

която се оказва бял трюфел, изваден от диви прасета.

"Стана ни любопитно и започнахме да четем - спомня си гъбарката. - Намерихме човек, който предлага кучета търсачи, и така започнахме с още 2-3 семейства."

По думите й обаче основоположникът на трюфелджийството в България е италианец на име Патрицио. Неслучайно Италия е смятана за родината на тази гъба.

"Той дойде в България и започна да развива този бизнес - разказва Чокова. - Научи ни на много неща. За съжаление, почина. При тях този занаят е традиция от 2 поколения."