Откачени рецепти на ексцентричния Дали
Имал специално отношение към храната. Често обичал да спи с омари.
Много преди да отдаде целия си живот на изкуството, Салвадор Дали е искал да стане главен готвач. Тогава е бил на 6 години.
На 7 вече е искал да бъде Наполеон, но това така и не се изпълнило за разлика от първата му мечта. Когато става на 60, геният издава своята известна или не чак толкова известна готварска книга Les Diners de Gala (“Вечерите на Гала”) и съчетава в нея странното си изкуство и рецепти с откачени съставки. От нейното първо издание оцеляват едва 300 копия, които и до днес се продават за хиляди долари.
"Ако сте един от тези броячи на калории, които превръщат радостите на храненето във форма на наказание, затворете книгата веднага: тя е твърде жизнеутвърждаваща, агресивна и дори нагла за вас."
Докато разхождал мравояда си, рисувал изтичащото време, участвал в множество телевизионни реклами и разсъждавал на страниците на "Плейбой", Салвадор Фелипе Жасинто Дали и Доменек имал време и да пребивава в абстрактното пространство на кухнята. Там той приготвял някои от невероятните ястия, които по-късно сервирал на грандиозните банкети, които организирал заедно с великолепната си муза- Гала.
Гостите били задължавани да носят най-различни костюми, храната се сервирала в обувки, а не в чинии, и диви екзотични животни сновели из къщата. Парти, достойно за най-ексцентричния човек на земята. Какво е имало в менюто? Всичко. От жабешки бутчета до десерти, а всяка една рецепта е намерила своето място във "Вечерите на Гала".
След близо 40 години лутане из известността и забравата творбата на Дали отново вижда бял свят. Тя е перфектна смесица между странност и приумица. И както нищо в живота на Салвадор не е обикновено, така и имената на отделните глави в книгата също не са. "Дезоксирибонуклеиновата атавизъм" замества иначе скучните заглавия на раздели като "Зеленчуци" и "Месо".
Разделената на 12 глави книга има цял дял само за храните афродизиаци, който носи звучното име "Аз ям Гала". Излишно е да се споменава, че всяка една рецепта е описана по един агресивен, но игрив начин, типичен за ексцентричния художник. Остър тон, който има за цел да постави под въпрос уменията и знанието на всеки главен готвач за това какво означава да се създаде ястие.
Салвадор Дали винаги е имал специално отношение към храната. Още от малък той свързвал храненето си с "плахост, прегрешение, чувственост и дори садизъм". Често включвал различни ястия в картините си, скрити сред метафори. Дали е използвал качества като мекотата или гниенето има не самите храни или техния контекст. Така например в "Персистенция на паметта" вместо да използва физическите качества на сиренето камамбер, той ги персонифицира и трансформира в самото време, символизирано в полуразтопеното състояние на часовниците.
Но Салвадор Фелипе Жасинто Дали и Доменек не използвал храната по странен начин само в картините, но и в живота си. Той си хапвал или по-скоро "взаимодействал", както ексцентрикът обичал да казва, с различни храни, които го поддържали в добро здраве. "Аз ям само това, което има ясна и разбираема форма. Ако аз мразя това омерзително, унизително растение, носещо името спанак, то причината за това е, че е безформено като свободата. Отдавам най-голямо значение на естетическите и моралните ценности на храните, дори и на спанака в частност. Обратна на безформеното растение е битката. Обичам храненето в броня, действително, обожавам всички риби с черупки... храната, която е готова да се бори, е най-достойна да покори нашите вкусове.
Челюстта е най-добрият инструмент, за да се разберат философските знания. Отвращението е винаги присъстващият страж на моята маса, който ме следи строго и ме задължава да избирам ястията си с повишено внимание."
Твърди се, че често е вземал вана в масло от сардини и си е подремвал следобед в компанията на живи омари, които се разхождали в леглото му.
Подправките са повтаряща се тема в много от творбите на сюрреалиста, а книгата, която публикува на 68 години след множество гастрономически приключения, включва 136 от най-любимите рецепти на гения. А всяка една от тях е също толкова емоционална и странна, колкото са картините му. Някои от тях са простички успокоителни, годни за консумация, като сорбе от шампанско. Други могат да ви докарат безсънни нощи, включващи в съставките си афродизиаци, като раци във "викингски" билки.
Пригответе се да разтопите малко часовници и сирене със Салвадор Дали. Ето някои от рецептите на гения.
Бульон от раци
2 щипки от раци (или скариди)
2 литра вода
Лют червен пипер
2 супени лъжици червен пипер
Шафран
1 кг нарязано телешко
4 шепи ориз
4 яйчени жълтъка
В голям съд излейте вода, сол, щипка лют червен пипер, червен пипер, шафран, нарязано телешко месо и ориз.
Веднага след като чорбата започне да ври, смажете раците в хаванче един след друг. Бъдете сигурни, че наистина сте ги направили на пихтия, и ги добавете постепенно към бульона. Дръжте го да кипи в продължение на 45 минути.
След това бульонът се прецежда в "китайски стил", т.е. в сито. Натиснете с дървена лъжица, за да получите всичко от сока. Върнете сместа обратно на огъня, разбъркайте и добавете жълтъците, без да позволите те да се сварят. Вашият бульон е готов. Мога ли да ви предложа да го сервирате с тънки стръкове чесън?
Останалите рецепти четете в хартиеното издание на "168 часа".
Най-четени
-
Защо тази пиеса и защо точно в България? Василев да има достойнството да си отиде далеч от Народния театър
Примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева, която е признат авторитет в областта на класическия танц у нас, изрази пред "168 часа" недоволството си към поставянето на пиесата "Оръжията и
-
Галерия Днес се появи моята малка и прекрасна внучка Крисия
Роди му се внучка, Сузанита ще е леля на малката Крисия Обичаният певец Орхан Мурад отново стана дядо, научи "България Днес". С внучка го зарадва Александра - доведената му дъщеря от брака му с Шенай
-
Галерия Не харесвах Живков, подслушваше ме, но вярваше на информацията от нашата служба
Предлагаме на читателите си интервюто, взето от ген.-полк. Васил Зикулов през 2013 г. - 2 г. преди смъртта му. Той е най-дълго служилият началник на военното разузнаване в България
-
Галерия Преди 80 г.: Принцеса Мафалда Савойска, сестра на царица Йоанна, е погубена в Бухенвалд
Гьобелс я споменава в дневника си, като я нарича: "Най-лошата кучка в цялата италианска кралска къща" Мафалда означава “могъща в битка”. Име на принцеса
-
Заради липсата на памет бяха грозните изблици пред Народния театър
Нашият проблем с паметта не е разрешен. Все още няма критична маса от обществото, която да има правилна и обективна оценка за това, което е било, и което е сега