Откачени рецепти на ексцентричния Дали
Имал специално отношение към храната. Често обичал да спи с омари.
Много преди да отдаде целия си живот на изкуството, Салвадор Дали е искал да стане главен готвач. Тогава е бил на 6 години.
На 7 вече е искал да бъде Наполеон, но това така и не се изпълнило за разлика от първата му мечта. Когато става на 60, геният издава своята известна или не чак толкова известна готварска книга Les Diners de Gala (“Вечерите на Гала”) и съчетава в нея странното си изкуство и рецепти с откачени съставки. От нейното първо издание оцеляват едва 300 копия, които и до днес се продават за хиляди долари.
"Ако сте един от тези броячи на калории, които превръщат радостите на храненето във форма на наказание, затворете книгата веднага: тя е твърде жизнеутвърждаваща, агресивна и дори нагла за вас."
Докато разхождал мравояда си, рисувал изтичащото време, участвал в множество телевизионни реклами и разсъждавал на страниците на "Плейбой", Салвадор Фелипе Жасинто Дали и Доменек имал време и да пребивава в абстрактното пространство на кухнята. Там той приготвял някои от невероятните ястия, които по-късно сервирал на грандиозните банкети, които организирал заедно с великолепната си муза- Гала.
Гостите били задължавани да носят най-различни костюми, храната се сервирала в обувки, а не в чинии, и диви екзотични животни сновели из къщата. Парти, достойно за най-ексцентричния човек на земята. Какво е имало в менюто? Всичко. От жабешки бутчета до десерти, а всяка една рецепта е намерила своето място във "Вечерите на Гала".
След близо 40 години лутане из известността и забравата творбата на Дали отново вижда бял свят. Тя е перфектна смесица между странност и приумица. И както нищо в живота на Салвадор не е обикновено, така и имената на отделните глави в книгата също не са. "Дезоксирибонуклеиновата атавизъм" замества иначе скучните заглавия на раздели като "Зеленчуци" и "Месо".
Разделената на 12 глави книга има цял дял само за храните афродизиаци, който носи звучното име "Аз ям Гала". Излишно е да се споменава, че всяка една рецепта е описана по един агресивен, но игрив начин, типичен за ексцентричния художник. Остър тон, който има за цел да постави под въпрос уменията и знанието на всеки главен готвач за това какво означава да се създаде ястие.
Салвадор Дали винаги е имал специално отношение към храната. Още от малък той свързвал храненето си с "плахост, прегрешение, чувственост и дори садизъм". Често включвал различни ястия в картините си, скрити сред метафори. Дали е използвал качества като мекотата или гниенето има не самите храни или техния контекст. Така например в "Персистенция на паметта" вместо да използва физическите качества на сиренето камамбер, той ги персонифицира и трансформира в самото време, символизирано в полуразтопеното състояние на часовниците.
Но Салвадор Фелипе Жасинто Дали и Доменек не използвал храната по странен начин само в картините, но и в живота си. Той си хапвал или по-скоро "взаимодействал", както ексцентрикът обичал да казва, с различни храни, които го поддържали в добро здраве. "Аз ям само това, което има ясна и разбираема форма. Ако аз мразя това омерзително, унизително растение, носещо името спанак, то причината за това е, че е безформено като свободата. Отдавам най-голямо значение на естетическите и моралните ценности на храните, дори и на спанака в частност. Обратна на безформеното растение е битката. Обичам храненето в броня, действително, обожавам всички риби с черупки... храната, която е готова да се бори, е най-достойна да покори нашите вкусове.
Челюстта е най-добрият инструмент, за да се разберат философските знания. Отвращението е винаги присъстващият страж на моята маса, който ме следи строго и ме задължава да избирам ястията си с повишено внимание."
Твърди се, че често е вземал вана в масло от сардини и си е подремвал следобед в компанията на живи омари, които се разхождали в леглото му.
Подправките са повтаряща се тема в много от творбите на сюрреалиста, а книгата, която публикува на 68 години след множество гастрономически приключения, включва 136 от най-любимите рецепти на гения. А всяка една от тях е също толкова емоционална и странна, колкото са картините му. Някои от тях са простички успокоителни, годни за консумация, като сорбе от шампанско. Други могат да ви докарат безсънни нощи, включващи в съставките си афродизиаци, като раци във "викингски" билки.
Пригответе се да разтопите малко часовници и сирене със Салвадор Дали. Ето някои от рецептите на гения.
Бульон от раци
2 щипки от раци (или скариди)
2 литра вода
Лют червен пипер
2 супени лъжици червен пипер
Шафран
1 кг нарязано телешко
4 шепи ориз
4 яйчени жълтъка
В голям съд излейте вода, сол, щипка лют червен пипер, червен пипер, шафран, нарязано телешко месо и ориз.
Веднага след като чорбата започне да ври, смажете раците в хаванче един след друг. Бъдете сигурни, че наистина сте ги направили на пихтия, и ги добавете постепенно към бульона. Дръжте го да кипи в продължение на 45 минути.
След това бульонът се прецежда в "китайски стил", т.е. в сито. Натиснете с дървена лъжица, за да получите всичко от сока. Върнете сместа обратно на огъня, разбъркайте и добавете жълтъците, без да позволите те да се сварят. Вашият бульон е готов. Мога ли да ви предложа да го сервирате с тънки стръкове чесън?
Останалите рецепти четете в хартиеното издание на "168 часа".
Най-четени
-
Въпреки старанието ми...
Въпреки старанието ми все още има и някакви хора, които ме харесват. От
-
Най-българската приказка
НАЙ-БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА Свраките си посрали гньездото, па сврачетùята реклù на майкя си: „Мамо! Да идеме да тражиме друго гньездо!", а она им казàла: „Деца
-
Галерия Истини и измислици в “Гладиатор II”
Римските императори наистина са правили наумахии - възстановки на морски битки с кораби и реални жертви, но без акули Истинският Луций може да не е доживял до зряла възраст
-
Галерия Откривателят на Парцалев и създател на Сатирата отказва да е партиен секретар
Умира в жестока катастрофа, в която по чудо оцеляват Стоянка Мутафова и Невена Коканова Заради непростимия гаф не вписват името на Енчо Багаров като основател Вбесява Вълко Червенков
-
Галерия След две епохални постижения в Космоса България се връща в играта
Людмила Филипова и Нели Симеонова с времеви мост възобновиха производството на космически храни, за да възстановят славата ни на трета страна в света През 2024 г