Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жак Пепен е сред най-обичаните готвачи в света. Благият нрав му носи дивиденти през всичките години работа в кухнята, а зрителите се влюбват в него още след първата му поява на екран.
Чувството му за хумор се усеща от километри, както и гозбите му. Само Жак Пепен може да измисли "бърза храна", която е натурална и спонтанна като идея и в същото време изключително новаторска и елегантна.
Пепен е роден седмица преди Коледа в Бург ан Брес близо до Лион. На дванайсетгодишна възраст прекъсва образованието си и започва да работи в ресторанта на родителите си Le pelican. Кухнята го завладява веднага. Жак е убеден, че храната е голямата му страст. Отива в Париж,
за да докаже на всички, че разбира от готвене
Докато работи във френската столица, се издига до главен готвач на президента Шарл дьо Гол, по-късно и на двама министър-председатели.
През 60-те години Жак Пепен напуска Франция и отива да търси развитие на кариерата си в САЩ. През 1959 г. започва работа в нюйоркския ресторант Le Pavilion. Веднага е нает и в Бостънския университет и Френския кулинарен институт в Америка. Докато преподава, не спира да учи. Получава магистърска диплома върху френската поезия от XVIII в. от Колумбийския университет в Ню Йорк.
Изненадващо за всички Жак Пепен
отказва предложение за работа в Белия дом,
отправено му лично от президента Джон Кенеди. Пепен е поканен да стане личен готвач на държавния глава, но не приема, за да оглави отдел на веригата хотели "Хауърд Джонсънс". На тази позиция готвачът остава десет години. Пост, който му помага да научи много за масовото производство, маркетинга, кулинарната химия и американските вкусови предпочитания. През 2010 г. Жак Пепен приготвя лично вечеря за американския президент, само че за Барак Обама.
През 1974 г. се наранява тежко при автомобилна катастрофа. Докато се възстановява, спира за кратко с готвенето, но се отдава на
писането на
кулинарни книги
След завършването на литературната си специалност Пепен решава да посвети голяма част от времето си на творчество. Френският кулинар има собствена колонка в списанието Food & Wine, пише и за "Ню Йорк таймс". Автор е на две
основополагащи за френската кулинарна
техника книги
- "Техниката" (1976) и "Методът" (1979). Тези и следващите му книги през 1996 г. му печелят място в Кулинарната зала на славата на фондация James Beard - чест, връчвана всяка година на един автор, чиито заслуги в областта на кулинарната литература имат съществен и траен ефект върху американската кухня. Книгата му "Техниката" се превръща в бестселър и до днес се смята за
основно помагало
по френска кухня
"Ако имаш основите и техниката в готвенето, единственото нещо, което може да те ограничи, е собственото ти въображение", казва в най-продаваното си произведение Пепен. С него той успява да спечели милиони американци със светкавично приготвените си ястия, които въпреки сложността си изглеждат лесни за зрителите. Успехът на книгата го подтиква да заснеме телевизионна версия на уроците си, излъчена за пръв път от телевизия PBS през 1997 г. Любителите на телевизията се влюбват моментално в Пепен, затова той създава няколко шоупоредици. Предаването му "В кухнята на Жак Пепен" е обявено за най-добро телевизионно кулинарно шоу. В него той представя своите рецепти заедно с дъщеря си Клодин. През 1999 г. се появява и общото му предаване с Джулия Чайлд, една от
най-известните
жени готвачи в света
Чайлд е жената, на която Америка дължи съвременната си кулинарна култура. Шоуто им е съпроводено и с излизането на кулинарна книга. Предаването е снимано в кухнята на Чайлд. Днес тази кухня може да се види единствено като експонат на музея "Смитсониън". Джулия Чайлд нарича Жак в един от епизодите "най-добрия готвач на Америка", въпреки че по произход Пепен е французин.
"Трябва да обичаш готвенето - това е най-важното. Готвачите работят по много часове, понякога по 16 часа дневно, на празници и през уикендите, но повечето кулинари не правят много пари от това. Така че трябва да обичаш да готвиш, но и да имаш талант,
дисциплина и
твърдост на духа
Възнаграждението идва и от това, че доставяш удоволствие на хората с храната. В миналото готвачите са били на дъното на социалната скала, сега ни приемат за гении", казва в едно от последните си интервюта Пепен.
За работата си по предаването Жак и Джулия получават награда "Еми". Тяхното шоу е и единственото кулинарно предаване, награждавано някога. Отделно Пепен е удостоен с Орден за изкуства и литература във Франция през 1997 г. Най-голямото обществено признание идва през октомври 2004-та, когато получава френския Орден на Почетния легион за изключителни заслуги.
Въпреки че обича храната, Жак Пепен не й се отдава изцяло. Любител е на изкуството и често рисува пейзажни картини вкъщи. В миналото ги правел с маслени бои, сега с акрилни. Признава Пикасо, харесва също импресионистите от родината си - Моне, Мане, Реноар. Освен рисуването той се занимава и със скулптура, а
гранитът в баните на къщата му е лепен лично от него
През 2008-а Жак дори се снима в известен американски сериал. Има епизодична роля в "Грозната Бети". Героят му се казва Жерар и, разбира се, е французин, дядо на незаконно родения син на Алексис.
В момента френският гуру живее в Медисън, Кънектикът, заедно със съпругата си Глория. Въпреки че е на 78 години, Пепен и днес продължава да се изявява на малкия екран. Последното му предаване "Най-важното от Пепен" се излъчва и у нас и може да се гледа по тв "Фиеста".

Любимата му рецепта:

Лучена супа по лионски

Необходими продукти:
4 15 тънки филии франзела
4 3 с.л. масло
4 2 глави лук
4 6 ч.ч. пилешки бульон
4 2 ч.ч. настъргано сирене грюер
4 2 жълтъка
4 Сол
4 Черен пипер


Начин на приготвяне:
Запечете филийките за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. В голяма тенджера загрейте маслото и запържете лука за 15 минути. Трябва да е добре карамелизиран. Прибавете към него бульона, солта и черния пипер. Оставете да заври и гответе за около двайсет минути. Пасирайте. Поставете 1/3 от запечения хляб на дъното на голяма керамична тенджера, подходяща за печене във фурна. Поръсете отгоре малко сирене, след това наредете оставащия хляб и отново поръсете със сирене, като си запазите достатъчно сирене за поръсване върху супата. Изсипете супата върху хляба, поръсете с останалото сирене, Пъхнете тенджерата във фурната. Печете за около 35 минути или докато се получи златисто-кафява коричка.
При сервиране поставете цялата тенджера на масата. Разбийте жълтъците. Направете дупка в коричката на супата, излейте сместта и разбъркайте всичко добре