Безразборен секс, алкохол и дрога - денят на Антъни Бурдейн
Най-скандалният готвач в Ню Йорк - така по целия свят е описван Антъни Бурдейн.
Той е груб, постоянно обижда и никога не се съобразява с мнението на хората около себе си. Прозвището му "лошото момче на кулинарния бранш" определно е заслужено не само заради твърдия му характер. Към биографията му без проблем може да се добавят употребата на неприлично количество алкохол, наркотици, а безразборният секс за Бурдейн е ежедневие. Всички обаче се възхищават на Антъни, дори и тези, които го мразят.
Освен на храната Бурдейн е ценител и на литературата
Кулинарните му книги се продават в цял свят, автор е и на два криминални романа - Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995).
Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за тайните на кулинарите се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.
Статията му "Не яжте, преди да прочетете това", публикувана в The New Yorker, става завидно популярна, а като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният му роман "Поверително от кухнята". Книгата излага на показ лъскавия свят на ресторантските салони и споделя личната история на Бурдейн. Превръща се в световен свръхуспешен бестселър. Преведена е и на български. На страниците й са поднесени историите от невероятните пътешествия на Антъни по света, затова книгата неслучайно
стига до върховете на литературните класации
в САЩ и Великобритания. "Поверително от кухнята" е написана с много чувство за хумор, присъщо за самия готвач. Той го ръси със същата лекота, с която слага и подправките на ястията си. На почти същия успях сред зрителите се радва и телевизионният сериал "Поверително от кухнята", базиран на автобиографията на нюйоркския готвач. В ролята на Бурдейн влиза актьорът Брадли Купър. На въпрос към Антъни Бурдейн кой актьор предпочита да изиграе неговата роля той отговаря: "О, Господи, не знам, но със сигурност да е
някой много по-грозен от Брадли Купър...
като Гари Олдман например."
Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа "Васар" и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Работил е в множество луксозни ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и SullivanТs. Последната му работа в кухнята е за Brasserie Les Halles в Манхатън, Ню Йорк. Заведението е известно като "място само за богаташи". Бурдейн е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. "Форбс". Той влиза е топ 10 на най-богатите готвачи в света.
По бащина линия кулинарната звезда е с френски произход, а дядо му е емигрант в Америка след Втората световна война. Любовта му към храната идва, след като за пръв път опитва стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция.
Докато Антъни е тийнейджър, майка му домакинства вкъщи. Баща му по това време е продуцент на много млади изгряващи звезди, което за Антъни означавало много безплатни музикални записи. Баща му го запознава и с Джанис Джоплин. "Баща ми обичаше простите неща. Накара ме
да се радвам и
на малкото в живота
Имаше усет за удоволствията. Когато умря, аз бях в едно селце и белех скариди от черупките им. Сега, когато започвам да остарявам, все повече виждам в огледалото него вместо мен", споделя в една от книгите си Антъни.
Още от десетгодишен готвачът започва да взема наркотици, прави го и до ден днешен. Живее винаги на ръба, пие алкохол в особено големи количества дори когато е на работа. Успява да се задържи обаче и да изгради кариера въпреки буйния си нрав. В едно от интервютата си признава, че постоянно прави безразборен секс, затова се е разделил и с първата си съпруга. Любовта му към жените е описана и в автобиографичната му книга.
Семейството на Бурдейн е малко. След като се развежда с първата си съпруга, с която е заедно от гимназията, се жени повторно. През 2007 г. той сключва брак с Отавия Буся, популярна в Америка състезателка по борба. Двамата имат една дъщеря.
През 2002 г. телевизионен канал продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн - "Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие". У нас е преведено като "Гастрономическо турне". В шоуто Антъни обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, които може да открие в различните страни. Той опитва овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико и око на тюлен. Написва книга след края на пътешествието, която също става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации. Кулинарните му книги с рецепти също имат изключителен успех сред професионалистите и любителите.
Най-известно обаче е шоуто му "Без задръжки", което Бурдейн води и в което приготвя странни вкусотии като
препечен ректум от африкански глиган
То е хит и у нас, излъчва се по 24 kitchen.
В предаването Антъни не спестява нищо и споделя, че за да работиш в този бизнес, трябва не само да не си с акъла си, а всъщност да си дори мазохист в някаква степен и повечето шоуготвачи биха се отказали изключително бързо.
"Освен това все още ми харесва да бъда главен готвач, тъй като този живот е единственият, който наистина познавам. Ако се нуждая от услуга в четири сутринта, независимо дали това е светкавичен заем, рамо, на което да поплача, хапче за сън, гаранция за кредит или просто някой, който да ме вземе с колата си от опасно предградие в проливния дъжд, определено не се обаждам на някой познат писател. Обаждам се на своя заместник главен готвач, или на предишния си, или на готвача сосиер, или на някого с когото работя или с когото съм работил през последните двадесет и повече години", категоричен е кулинарят.
Антъни е известен още с това, че
от години се изказва с презрение за свои колеги
Той често проявява и саркастични коментари към веганите и вегетарианците. Докато снимаше предаването си в САЩ, каза, че американците ядат прекалено много месо, а докато беше в Швеция, прзна, че презира групата АББА.
Последното му произведение алегорично е озаглавено Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the people who Cook. В книгата Бурдейн обяснява какви необратими промени са настъпили в кулинарната индустрия. Заглавието излезе в началото на юни и предизвика изключителен интерес дори и сред непрофесионалната аудитория.
"Аз съм най-лошият човек, от когото да очаквате послание. Аз съм лош обект за подражание, лош адвокат. Ако става въпрос за нещо, книгата е за смесените чувства", казва Бурдейн.
Всяка вечер пие коктейл "Негрони"
Необходими продукти:
4 30 мл. джин
4 30 мл. сладък вермут
4 30 мл. кампари
4 2 резенчета портокал
лед
Начин на приготвяне:
Сервира се в ниска чаша, която първо се пълни с лед. Наиват се джинът, вермудът и накрая кампарито. Разбърква се бавно и се украсява с резените портокал.
Най-четени
-
Най-българската приказка
НАЙ-БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА Свраките си посрали гньездото, па сврачетùята реклù на майкя си: „Мамо! Да идеме да тражиме друго гньездо!", а она им казàла: „Деца
-
Галерия Откривателят на Парцалев и създател на Сатирата отказва да е партиен секретар
Умира в жестока катастрофа, в която по чудо оцеляват Стоянка Мутафова и Невена Коканова Заради непростимия гаф не вписват името на Енчо Багаров като основател Вбесява Вълко Червенков
-
Галерия Истини и измислици в “Гладиатор II”
Римските императори наистина са правили наумахии - възстановки на морски битки с кораби и реални жертви, но без акули Истинският Луций може да не е доживял до зряла възраст
-
Галерия BG снаха, изтезавана от Палача на нацистите
Заради атентат срещу сина на Бенито Мусолини, организиран от първата ѝ любов, тя е хвърлена в щабквартирата на Гестапо Вторият ѝ мъж Илия Пейков рисува Космоса, а виждайки картината му
-
Най-известната руска шпионка - тънка талия, плътни гърди и водопад от червена коса
Анна Чапман разкрива в книга как е вербувана, докато живее в Лондон Докато в Лондон продължава процесът срещу шестимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Москва