Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Левски
Васил Левски

Помните ли Христина Хранова? Българката, акуширала 3462 бебета, спасила 54 човешки животи в морето, пренасяла тайните писма на Левски, оцеляла в Баташкото клане, сражавала се на Шипка и във войните ни за обединение, и достигната от обичайната забрава, с която покриваме героите си. Преди повече от година и половина ви разказах за нея – първата дипломирана практикуваща акушерка в България и първата жена морски спасител. Животът ѝ наистина е низ от героизъм и себеотрицание в полза на другите. Тя е родом от Самоковско, но животът ѝ минава основно във Варна.

Та тази жена, дала всичко на родината си, дълго време се моли на Народното събрание да ѝ бъде отпусната малка пенсия. Цялата процедура отнема точно 8 години. Малка пожизнена народна пенсия от 60 лв. месечно ѝ е отпусната през 1918 г. Тя взима тази „сума" само 4 години, защото си отива от този свят през 1922 г. Дори не знаем къде ѝ е гробът.

И все пак, 102 години след смъртта ѝ, тази жена най-накрая ще бъде почетена. Прочетох, че се обмисля идеята Христина Хранова да има паметник на Алеята на Възраждането в Морската градина във Варна. Инициативата е на Милка Кайкова – общественик и златен медалист на БЧК – Варна, а монументът ще е на известния скулптор Живко Дончев. Идеята е повече от добра.

Рядко съм срещал толкова изумителна, героична и трагична житейска съдба. Само си помислете. Да загубиш десет родни братя на война? Да се валяш сред труповете в църквата в Батак и да оцелееш? Да си в стихията на битките при Шипка и Сливница? Всичко това е тази жена. Нека паметникът ѝ бъде там край морето, което тя толкова е обичала. В града, в който е дарявала и спасявала животи. Това е най-малкото, което заслужава. Да има местенце, на което човек да се поспре и да си спомни за Христина Хранова и героите като нея. Да помълчи и заслушан в шума на вълните поне наум да си каже „Простете ни и благодарим".

От фейсбук