Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Господинов
Георги Господинов

Третото издание на фотоизложбата с портрети и гласове инициира разговор за личната уязвимост с призив "Чуй гласа ми"

На 1 ноември, петък, от 18:30 в ONE Gallery (ул. "Дякон Игнатий" 1) ще бъде открита фотоизложбата "Чуй гласа ми", която за трета поредна година се утвърждава като символ на счупените стереотипи и доказва, че мъжете могат да бъдат най-силни, когато приемат своята уязвимост.

Смелчаците, които подкрепят каузата и допускат до душите си тази година, са актьорът Александър Кадиев, писателят Георги Господинов, режисьорът и сценарист Илиян Джевелеков, диджейят и радиоводещ Мартен Роберто, актьорът Ованес Торосян, ютюбърът и режисьор Цветослав Цонев-Цуро, визуалният артист Ясен Згуровски, познат още като Julieta Intergalactica, и рапърът Wosh MC.

Ованес Торосян
Ованес Торосян

Това е третото издание на кампанията, която прави темата за мъжкото емоционално здраве по-достъпна през изкуството. Emprove отново насочва вниманието на широката публика към психиката на мъжете през ноември – месецът, в който се провежда и световната кампания #Movember. Фондацията напомня, че грижата за менталното здраве е точно толкова важна, колкото и за физическото.

Изложбата ще бъде в ONE Gallery до 18 ноември. Организаторите препоръчват посетителите да си носят слушалки. Входът е свободен.

Зад камерата на "Чуй гласа ми" отново е майстор-фотографът Павел Червенков. Пред обектива му са заставали едни най-големите български актьори и неслучайно – театърът остава негова страст и след дипломирането му в театралната и филмова академия. Негови са и кориците на култови издания, а работата остава в съзнанието на зрителя. Лицата на мъжете, които той снима за "Чуй гласа ми", карат посетителите наистина "да чуят повече".

Wosh MC
Wosh MC

Изложбата въздейства не само с впечатляващи фотографии, но и със звук – портретите са само началото на едно пътуване към душата на мъжете, а проводник са гласовете им. Посетителите ще могат да застанат „очи в очи" с тях и да чуят „на ухо" историята на всяка личност чрез код за сканиране. Независимо колко различни са изповедите на мъжете в изложбата, всички те оставят посланието, че гласното изричане на тревогите носи лечебна сила.

Тази година гласовете в "Чуй гласа ми" са уловени от Емилиян Гацов-Елби – композитор на театрална и филмова музика с богато творческо портфолио, множество награди, сред които и "Аскеер" 2024 г. за постановката "ИГРИ В ЗАДНИЯ ДВОР" на театър София. Освен историите на мъжете, специална част от преживяването в "Чуй гласа ми" ще бъде и въздействащата звукова инсталация на Емилиян Гацов-Елби в пространството на галерията.

Освен повишена чувствителност по темата за мъжкото ментално здраве, в резултат на първите две издания на "Чуй гласа ми", фондация Emprove успява да привлече подкрепата на Talk Club UK – великобританска благотворителна организация. Мисия на организацията е създаването на безопасни пространства, където мъжете могат открито да говорят за своите чувства и психично здраве с цел превенция на депресивни състояния и самоубийства. След "Чуй гласа ми" 2023 г. работодатели започват да ангажират Emprove за лекции и разговори с мъжете в екипите си. По модела на Talk Club вече две компании отварят вратите си зa първите в България мъжки групи за разговори, а с ресурси, предоставени от създателя на Talk Club, Бен Ейкърс, експертите от Emprove обучават 12 от т.нар. "капитани" на групите.