Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата дама на Франция Брижит Макрон се появи за кратко в сериала.
СНИМКА: Х/@SprinterFamily
Първата дама на Франция Брижит Макрон се появи за кратко в сериала. СНИМКА: Х/@SprinterFamily
  • Макрон призова "Нетфликс" да не пренасят в столицата на Ботуша петия сезон на култовия сериал, привлякъл още милиони туристи в родината му
  • Кметът на Рим: Скъпи Еманюел, не се тревожи, Емили е много добре тук

Когато стане дума за поредното дерби между Париж и Рим, без значение в коя сфера, на Ботуша обичат да припомнят фразата на известния поет и художник Жан Кокто, че “италианците са французи в добро настроение, а французите са италианци в лошо настроение”. Мнозина повтарят и друго, превърналото се в клише - италианците са екстровертни и позитивни, а французите са интровертни и вечно недоволни.

Мода, кухня, вино, култура, туризъм – за Франция и Италия всеки повод е добре дошъл, за да изтъкнат превъзходството над съперника си така, сякаш става въпрос за финал на световното по футбол. Вечната надпревара не пощади и сериала “Емили в Париж” на платформата “Нетфликс”. При това фитилът за поредната схватка подпали френският президент Еманюел Макрон. В интервю за сп. “Варайъти” той каза, че е готов да се бори, за да върне в Париж сюжета на хитовия сериал с участието на Лили Колинс. В последната серия на четвъртия сезон стана ясно, сценаристите искат да пренесат във Вечния град действието в петия сезон. Елисейският дворец обаче изрази силно раздразнение, тъй като

манията по шоуто в света предизвика бум в туризма във френската столица

“Емили в Париж” в Рим няма смисъл”, коментира Макрон.

В предаването “Добро утро, Америка” дъщерята на Фил Колинс, която играе главната героиня в сериала, се появи във видео, отпивайки от чаша капучино с изписана на дъното цифра пет. “Няма друго място като Рим”, каза с намигване.

Въпреки че Париж няма нужда да се рекламира, за да привлича туристи, Националният филмов център на Франция направи проучване през януари, според което близо една десета от туристите посещават страната, след като са гледали даден филм или сериал. При 38 на сто от тях това е благодарение именно на “Емили в Париж”, твърдят данните, цитирани от Си Ен Ен. Привлекателността на френската столица дръпнала нагоре и интереса при закупуването на имоти в града. За това колко на сериозно Париж взема сериала и ефектите му за туризма, показва и фактът, че в четвъртия сезон

се появи за кратко дори първата дама на Франция Брижит Макрон,

която изигра себе си в един от епизодите. Самият президент обаче отрече да има намерение да се включи в сериала. “Аз не съм привлекателен като Брижит”, аргументира се той пред “Варайъти”.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери пък отвърна на френския лидер в социалната мрежа  X с коментара: “Скъпи Еманюел Макрон, не се притеснявай, Емили е много добре в Рим... не можеш да контролираш сърцето: нека я оставим да избере”. Градоначалникът изрази надежда президентът на Франция да се е пошегувал с думите си, защото би трябвало да знае, че компания  като “Нетфликс” не получава заповеди от държавни глави и не взема решения на базата на политически натиск.

В излъчения четвърти сезон след поредната раздяла с френския шеф готвач Габриел американката Емили се посвещава на новата си тръпка – италианеца Марчело, в когото се въплъщава Еудженио Франческини. Тя е преместена от работодателката си в Рим, за да се погрижи за бизнес връзките с неговата компания.  Любопитна подробност е, че Силви - парижката работодателка на Емили, се играе от актрисата Филипин Леруа-Болийо,  дъщеря на починалия неотдавна Филип Леруа, който навремето изигра Янез де Гомера във филма “Сандокан”, но също и Леонардо да Винчи. До смъртта си актьорът живееше в Рим, където се засели преди десетилетия и където и самата Филипин  е прекарала детството си.

И други видни актьори могат да бъдат цитирани за непрекъснатото си “сновене” между Франция и Италия заради работата и любовта си. Достатъчно е да си примпомним за родената в Умбрия Моника Белучи, която навремето се омъжи за френския актьор Венсан Касел, с когото живяха и в Париж, и в Рим. А да не говорим за бившия топмодел Карла Бруни, съпруга на бившия френски президент Никола Саркози, с когото живеят във френската столица. И Карла като мадам Макрон изигра малка роля -  в “Полунощ в Париж”  (2011) на Уди Алън. Мнозина припомнят как Саркози, по онова време държавен глава, отишъл “да надзирава” жена си, докато снима сцени с американския актьор Оуен Уилсън.

Въпреки че много французи и италианци сменят непрекъснато жителството си между двете страни, предпочитайки преимуществата ту на едната, ту на другата, французите са най-често тези, които използват и най-малкия повод, за да демонстрират превъзходството си.

Жителите на Ботуша никога не им остават длъжни в полемиките. При последния случай с “Емили в Париж” мнозина в първия момент обаче помислиха думите на Макрон за фалшива новина, защото не можeха да повярват, че президент може да се впусне в подобни дискусии, сякаш няма сериозни проблеми за разрешаване. Създателят на сериала Дарън Стар, известен и с продукцията “Сексът и градът”, обаче потуши напрежението, казвайки, че действието в петия сериал ще се развие и в Париж, и в Рим.

Иначе в историята има и много други случаи, когато тя събира или разделя Франция и Италия. Най-емблематичният е с “Джокондата” на Леонардо да Винчи, която е в Париж. Сред един от най-духовитите коментари в социалните мрежи по повод полемиките около Макрон за сериала по “Нетфликс” е:

“Заменяме Емили за Джокондата”,

както апелира един италианец.

Италианки са били два пъти кралици на Франция – от 1547 до 1559 Катерина де Медичи като съпруга на крал Анри II, ставайки майка на трима други френски крале, и Мария де Медичи като втората съпруга на крал Анри IV от 1600 до 1610 г.

Наполеон Бонапарт не обичал италианците, но казват, че говорел френски със силен италиански акцент, тъй като го научил късно. Той се ражда през 1769  г. в Аячо, остров Корсика, който дълго време е владение на Република Генуа. Син е на знатно италианско семейство – баща му е Карло Мария Буонапарте, завършил право в Пиза,  а майка му Мария Летиция Рамолино произхожда от знатен род от Тоскана и Ломбардия.