Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАСА го измери - започва на около 250 км надморска височина, наричат го полярен вятър и чрез него атмосферата се разширява

0,55 ампера – колкото батерия на часовник, е електрическото поле на Земята, което НАСА успя да измери. То е съвсем слабо, опасва цялата планета и е също толкова фундаментално за нея, колкото гравитацията и магнитното поле.

От години учените са наблюдавали, че поток от частици изтича от атмосферата в зоната на Северния и Южния полюс и са се чудели каква е причината за това и как преодоляват земното притегляне. Сега става ясно, че силата на изстрелването им е 10,6 пъти по-голяма от тази на гравитацията. При това посоката е двустранна – и навън, и навътре към Земята. Явлението е наречено полярен вятър.

Това електрическо поле започва на около 250 км надморска височина, където атомите се разпадат на отрицателно заредени електрони и положително заредени йони. Първите са много леки и лесно могат да се издигнат нагоре, а вторите – 1836 пъти по-тежки и са склонни да падат надолу. Ако зависеше само от гравитацията, те просто щяха да се отделят и едните да летят в едната посока, а другите – в обратната.

Но зарядите им са противоположни и така се образува електрическо поле, което предотвратява разделянето им и противодейства на земното притегляне. Всъщност така атмосферата се разширява.

Експериментът е извършен в Норвегия - от архипелага Свалбард, близо до Северния полюс. Там е единственият ракетен полигон в света, откъдето може да се лети през полярния вятър и да се правят измервания, казва Сузи Имбър, космически физик от Лестърския университет във Великобритания, съавтор на статията в сп. "Нейчър".

По-нататъшното проучване на процесите в атмосферата може да даде информация не само за земната история, но и за това кои планети може да са подходящи за живот. Предстои НАСА да изследва как електрическото поле се отразява на нашата планета и нейната въздушна среда.