Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов Снимка: Велислав Николов

С декларация парламентът ще потвърди желанието за общо честване на исторически събития и личности предвид общата ни история

Въпреки че денят започна с остри вербални престрелки и обичайните обиди, в последния си работен ден 50-то Народно събрание все пак ще излезе с обща декларация, подкрепена от всички парламентарни сили.

Час и половина парламентарната комисия по външна политика обсъжда приемането на декларация, провокирана от острите изказвания на македонския вицепремиер Александър Николоски по адрес на страната ни. Заседанието бе изтеглено и вместо в 14 ч. започна в 11 - заради новината от Брюксел, че Албания и Северна Македония ще бъдат разделени в преговорния процес за членството им в ЕС. 

След заседанието шефът на комисията и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов излезе, настоявайки зад него да застанат представители на всички парламентарни сили. До него обаче застанаха освен съпартийците му, представители на парламентарната група на ДПС и външната зам.-министърка Шекерлетова.

"След дискусиите и по преамбюла, и по точките в декларацията намерихме абсолютен консенсус. Колегите от "Възраждане" се отказаха от 4,5,6 и 7 точка, направихме леки корекции в преамбюла. Точка 1, 2 и 3 абсолютно съвпадат с нашия договор за добросъседство и със стратегическите ни планове с ЕС", каза Борисов като уточни, че декларацията веднага ще стане на доклад и ще влезе в пленарната зала.

И благодари на "Възраждане" за направените компромиси, уточнявайки, че той и Даниел Лорер от ПП също са направили такива. Комисията е приела текстовете с 14 "за" от всички присъстващи.

Борисов смята, че с това се дава сигнал, че "българските политици и българската държава, всички партии, сме единни, когато касае добросъседството между двете държави". Всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Тошко Йорданов от ИТН уточни, че декларацията просто е била прецизирана, тъй като текстът е правен преди да стане ясно, че Албания ще бъде отделена от РСМ в преговорния процес. Корекциите в преамбюла пък били чисто стилистични и техническо прецизиране. "Хубаво е, когато става дума за интересите на България да се разбираме. В случая колегите постъпиха правилно", каза той, визирайки първоначалните спорове да има или не подобна декларация срещу изказванията от властите в Скопие.

Вносителите от "Възраждане" не виждат да са направили голям компромис. "Предложихме декларация, която е максимално консенсусна. Приемат се 3 консенсусни точки с изключително козметични редакции. Потвърдено е от МВнР, че са консенсусни. Тази декларация ще покаже, че всички политически сили в България може да бъдат обединени, когато се касае интереса на България", каза Ангел Георгиев.

Народното събрание заявява политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски Коридор 8 от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на нейна територия. В проекта се настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България. Третата точка потвърждава волята на страната ни за общо честване на "исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави".