Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столетия наред сънната болест, пренасяна от мухата цеце, е непреодолим бич за благоденствието на народите в централните и южните земи на Африка

Европейците, които в края на XIX век пътуват из Субсахарска Африка, са удивени от девствената чистота на местната природа. Колонизаторите намират огромни територии, които се владеят единствено от зебри, слонове и лъвове. Местното население е фрагментирано и с ниско ниво на социално развитие. Затова обвитите в мистерия земи във вътрешността на Черния континент се оказват великолепна плячка за имперските амбиции на французи, англичани, германци и белгийци. Поделяйки си Африка, белите завоеватели дори не подозират, че имат доста необичаен съюзник в стремежите си за нови и нови територии. Вид муха от десетилетия върлува из тези земи, причинявайки всяка година смъртта на десетки хиляди местни жители, както и на техния добитък.

Насекомото Glossina fuscipes, известно още като мухата цеце, е бичът, който от столетия не позволява нормалното развитие на народите, които обитават Централна и Южна Африка. Едрата муха с необичайно твърдо тяло цеце се храни основно с кръв на бозайници. Именно заради ухапването си насекомото се превръща в основен преносител на паразитно заболяване, наречено африканска трипанозомоза, или по-просто сънна болест. Без лечение тя e почти 100% смъртоносна. Затова в рамките на хиляди години преди развитието на модерната медицина едно леко ухапване от муха в саваните на Африка често е било равнозначно на сигурна смъртна присъда.

Какво е характерно за мухата цеце, къде живее и как променя развитието на Африка, четете в сп. "Космос" - брой 8/2024.