Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов
Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов

Премиерът обясни, че „ала-бала" е израз, добил гражданственост за потенциална възможност за манипулация 

Служебното правителство ще направи всичко, за да са изборите прозрачни и честни. Ако има съмнения за честността на вота ще действаме безкомпромисно и светкавично. 

Това обещание направи от парламентарната трибуна служебния премиер Димитър Главчев в отговор на въпрос от БСП за подготовката на изборите и мерките срещу купения вот.

Той призна, че е научил за 1200 регистрации на един адрес в Стамболийски от медиите, но по всеки сигнал щели да се взимат мерки, за да не се изкриви вота. 

"След изборите и да се дават сигнали какво е ставало - след дъжд качулка. Затова трябват сигнали преди това", каза Главчев. Той изтъкна, че изпълнителната власт осигурява само материално и технически вота. "Когато има сигнал за опорочаване на вота, продаване на гласове, това е състав на Наказателния кодекс и е нормално органите на реда да действат с прокуратурата", добави той.

На въпрос от ИТН имало ли е "ала-бала" за предишни избори, той каза, че не е имал такава информация.

"Не мисля, че някой е имал такава информация. Това са изрази, придобили гражданственост за евентуална манипулация на машините. Не знам какво е правено преди това, но нашето правителство ще направи всичко възможно потенциалът за това да бъде елиминиран. Не знам какво е правено преди, гарант че не правено на предишните избори", категоричен бе служебният премиер.

"Затова направихме предписания от експерти до ЦИК с мерки, които да превентират и изключат възможността за потенциала за възможни манипулации. Решението е на ЦИК", каза той, припомняйки писмото с указания, което вчера изпратиха към комисията. 

Според Станислав Балабанов от ИТН ЦИК няма вина заради договорите - само хора на компанията с машините имали достъп до софтуеъра. Трябва да направите всичко възможно да се осигури достъп, настоя той. Макар че и сега депутатите имат достъп до верифиркацията.

Имало текстове в договорите, които изненадали и самия Главчев. Той обаче изтъкна, че отваря процеса като допуска медии и представители на партиите. "Има хипотетични опции за манипулации, ще ги сведем до нула", закани се той.

Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов
Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов