Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Ангелов - Stone Angel, Светлана Близнакова - SEVI, Рали Велинов и Петър Петров.
От видеоклипа на World That Doesn't Fit.
Камен Ангелов - Stone Angel, Светлана Близнакова - SEVI, Рали Велинов и Петър Петров. От видеоклипа на World That Doesn't Fit.
  • World That Doesn't Fit, претендент за най-престижния музикален приз, е спонтанна изповед за света и за копнежа за спасение в дигиталната, объркана реалност
  • Миналата година в нашата категория са се борили около 300 песни за 5 номинации, което ни дава добри шансове, признава вокалистката на SEVI
  • Групата впечатлява продуцента на Scorpions с енергията си и с това, че правят всичко сами - от финансирането, през писането на песни и аранжирането, до продуцирането на видеоклиповете си

Всичко започва като влюбване. Сърцето бие за музиката, за сцената, за текстовете, за публиката... Така преди 14 години се ражда една от най-успешните ни рок групи - SEVI, която днес е селектирана сред претендентите за номинация за "Грами" с техния сингъл World That Doesn't Fit ("Свят, който не пасва") в категорията "Най-добро алтернативно музикално изпълнение". Бандата е сформирана от Светлана Близнакова - SEVI (певица и композитор) и нейната половинка в живота Рали Велинов (композитор и басист), а от началото на годината има две промени в състава с включването на китариста Камен Ангелов - Stone Angel, и барабаниста Петър Петров.

Разговаряме с вокалистката Светлана Близнакова - SEVI за любовта към музиката и за това, че само когато човек е верен на себе си, може да види ясно своя път.

- С какви емоции ви изпълни новината, че с вашата песен World That Doesn't Fit сте разглеждани за номинация за "Грами"?

- Подобна новина действа изключително вдъхновяващо и мотивиращо на всеки творец. Дава още една капка увереност, че си на прав път. Щастливи сме, че сме попаднали в полезрението на членовете на Американската звукозаписна академия.

- Досега само два пъти български изпълнители са печелили статуетката - "Мистерията на българските гласове" в категорията за фолклорна музика и ФСБ за "Най-добър аранжимент и продуциране". Как определяте шансовете си във вашата битка сега?

- Не бихме искали да се ангажираме с очаквания и прогнози. Дори и да не продължим по-напред, фактът, че сме част от селекцията песни, избрани от цял свят, ни стига. Иначе, ако трябва все пак да говорим в цифри, миналата година в нашата категория са се борили около 300 песни за 5 номинации, което според мен ни дава добри шансове.

- В социалните мрежи вече заваляха много похвали за рокбаладата, но с какво парчето е специално за вас? Оказва се, че със "Свят, който не пасва" се вписвате в търсенията на журито.

- World That DoesnТt Fit е различната песен в албума Genesis. "Не пасва" съвсем в стила на останалите. Спонтанна изповед за света през нашата призма, която обаче се оказа изключително близка до усещанията на хора от цял свят. За нас тази песен е крясък на душата, която копнее да бъде спасена в цялата тази дигитална, объркана реалност на бързи технологии и комуникации, в която ние, хората, се чувстваме някак самотни. Радваме се, че именно тази песен спечели вниманието на журито.

- Междувременно как протича европейското турне за новия ви албум Genesis?

- Всичко върви по план засега, вече сме в средата на списъка с датите. Заредени сме с много емоции от отминалите концерти, новият албум се приема много добре от феновете и ние се забавляваме доста по време на пътуванията. Снимаме много и в края на годината ще зарадваме феновете с видео от турнето. Предстои ни пътуване до Швейцария в следващите дни. Ще се завърнем в Trubbach, Dielsdorf и Pratteln, където ни очаква концерт с Johnny Gioeli и Hardline в легендарната зала Z7 Konzertfabrik.

На сцената по време на Рок Фест Кнежа
На сцената по време на Рок Фест Кнежа

- Тази година е наситена с преживявания за вас. SEVI се трансформира с две промени в състава - Камен Ангелов и Петър Петров смениха китариста Александър Кирилов и барабанистът Павлин Иванов. Какво наложи тази промяна и има ли положителен ефект?

-Тази промяна настъпи някак естествено и съвпадна с името на албума Genesis. Беше време да поемем по различни пътища, но Павката и Алекс остават незаменима част от историята на SEVI. Често се виждаме, за да си припомняме доброто старо време, и нямаме лоши чувства помежду си. Новите попълнения Камен и Петър много бързо спечелиха симпатиите на феновете и се чувстваме много добре заедно.

Относно ефекта от промяната - думата има уважаемата публика.

- С вашата половинка Рали Велинов сте сърцето на групата. Можете ли да кажете, че вашата любов я захранва?

- Всъщност SEVI е плод на тази любов и като наша рожба отнема голяма част от нашето време и внимание. За нас групата е начин на живот, житейска философия и, да, определено сме вложили цялата си любов в нея.

- Как се допълвате в творческия процес и имате ли спорове понякога? Кой ги печели най-често?

- Споровете са неизбежна и необходима част от творческия процес. От друга страна, изкуството е субективно и не може да бъде излъчен победител, когато има разногласия в креативния процес. Въпреки това в такива моменти се опитваме печеливши да бъдат музиката и публиката.

- Как може да опишете мечтата си в началото, когато основавате групата преди цели 14 години?

- Като влюбване. Не можеш да спреш да мислиш за музиката, за сцената, за публиката, за текстовете, които искаш да напишеш...

- Още с първия си сингъл Can't stand the pain правите впечатление и получавате признание дори от перуанско радио за рокбанда на седмицата. С какви амбиции тогава се впуснахте в трудния музикален бизнес и как може да опишете пътя си от онзи момент до днес?

- В самото начало не си давахме реална сметка с какво се захващаме, колко трудно и ангажиращо е преследването на една мечта. Но както казват хората, явно не ние избрахме музиката, а тя нас.

Амбицията в началото винаги е силна като взрив. Това е нейната функция, за да запали огъня и да прогони съмненията. След това дойде пътят. Вълнуващ, но труден. Взима ни много, но ни дава повече. Изпълва живота ни с неповторими ситуации и уникални хора, които вероятно иначе нямаше да срещнем. Надяваме се този път да продължи толкова, колкото и житейският...

- Дитер Диъркс, продуцент на Scorpions, остава впечатлен от енергията ви и от това, че правите всичко сами - от финансирането, през писането на песни и аранжирането, до създаването на обложките и продуцирането на видеоклиповете ви. Какво ви коства цялото това себеотдаване?

- Коства доста усилия, средства и безсънни нощи, но когато човек обича работата си, трудностите са по-скоро предизвикателства. Няма време да стоим и да се оплакваме. Действието създава възможности.

- На какви послания залагате в текстовете, които пишете?

- Най-вече утвърждаващи вътрешната ни сила и индивидуалност. Говорим много за истинските емоции между хората, ценностите и любовта, които сякаш все повече избледняват като образи в забързаното ежедневие на модерния свят.

- Кой е най-големият комплимент, който сте получавали относно гласа ви?

- Може би, че е разпознаваем!

От видеоклипа на World That Doesn't Fit.
От видеоклипа на World That Doesn't Fit.

- Кои са били най-големите трудности и предизвикателства, с които сте се сблъсквали?

- Още в самото начало през 2010 г. беше първото предизвикателство - да тръгнем по този път. След това - да съберем екип, който да повярва в нашите идеи, визия и цели. Да се преборим с предразсъдъците към авторската музика и вече повече от 14 години да подържаме същия курс.

- Кога разбрахте, че музиката е вашето призвание?

- Някъде на петгодишна възраст, докато изнасях концерти в хола пред родителите си, хванала измайсторена от мотовилка микрофонна стойка.

- Някога замисляли ли сте се дали бихте се занимавали професионално с друго, или това винаги е била единствената посока за вас?

- Никога не съм имала съмнения.

- Откривали сте концерти на звезди като Europe, Epica, Black Stone Cherry, Tom Keifer, Nightwish, Evanenscence. С кои за вас е било най-ценно да сте на една сцена?

- Не бих могла да посоча. Всеки един от тези артисти е изключителен и вдъхновяващ по свой собствен начин. Винаги има какво да се научи от големите имена в шоубизнеса, а скромността и отдадеността им буди огромно възхищение у мен.

- Кои ваши парчета са ви най на сърце?

- Всяка една песен има специално място в сърцето ми и излиза на преден план в различни моменти от живота ми спрямо настроението и емоциите ми.

- В превод от латвийски SEVI означава "себе си" - само когато човек е верен на себе си ли може да намери път през "пустошта" (от World That Doesn't Fit)?

- Определено! Само тогава можем да видим ясно пътя си и да сме истински удовлетворени от постигнатото.