Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Французинът Леон Маршан, който постави 4 световни рекорда на олимпиадата в Париж.
Французинът Леон Маршан, който постави 4 световни рекорда на олимпиадата в Париж.

Той влиза в режим на автопилот и изключва пагубните емоции. Превръща се в мощен инструмент за постигане на недостижими рекорди

Професионалният състезател има повече неврони, силна концентрация, по-добра памет и светкавичен ум

Да поставиш 4 световни рекорда и да вземеш 4 златни медала, като два от тях в една и съща вечер само с 2 часа разлика. Досега никой олимпиец не бе постигал такъв триумф. Французинът Леон Маршан, който е само на 22 години, написа нова история в спорта и стана първият плувец и въобще атлет с такова надхвърлящо човешката физика постижение. А само преди 20 - 30 години на олимпийски игри подобни успехи се считаха за немислими.

Дали обаче само тежките и интензивни тренировки водят до златни резултати в спорта? Каква е ролята на мозъка при един професионален спортист? Според учените най-трудният за изследване орган на човешкото тяло еволюира и активира уникален набор от умствени умения, които водят до върха на Олимп. Нови проучвания доказват, че мозъците на състезателите се различават от тези на останалите хора. По-голямата психическа издръжливост, паметта, фокусът и правенето на точни прогнози са само част от стратегиите, които влизат в действие.

Повече за еволюцията на мозъка на професионалните спортисти четете в новия брой 8/2024 г. на списание "Космос".