Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев КАДЪР: NOVA
Румен Радев КАДЪР: NOVA

  Политическата криза не е отминала. Тя ще намери своето решение едва, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и то излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. И тази устойчивост е функция от неговата легитимност, а тя произтича от избирателната активност и честността на вота. 

Това заяви в парламента президентът Румен Радев минути преди новият служебен кабинет да положи клетва. 

Въпреки риска от блокаж ма държавата, заложен в конституционните промени днес вече имаме назначено правителство и дата за избори.

Радев посочи, че при ниска избирателна активност, тогава честността на вота придобива изключителна тежест.   Затова той настоява борбата с купения вот да е приоритет. "Това уродливо явление изкривява вота на  гражданите и дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат тук, до тази сграда, до НС. Да се обличат с институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадежност у хората и руши самата политическа система и държавността", каза президентът. 

Радев каза, че оставя "настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков (вътрешният министър - бел. ред.)    За това трябва да се съди по действията му. Ще следим действията му - той да е човек не на този и онзи а на българските граждани.