Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бавният грил ще продължи и през септември, прогнозира проф. Рачев.
Бавният грил ще продължи и през септември, прогнозира проф. Рачев.

Колоритният климатолог не се припознава в критиката на НИМХ 

В България предстои лежерно сухо време. Ще влезе в ритъм 35-39 градуса. Това ще е бавен грил до 37 градуса на места.

Тази колоритна прогноза на климатолога проф. Георги Рачев в ефира на Би Ти Ви не се хареса на Националния институт по метеорология и хидрология.

Малко след изказването му във фейсбук страницата на НИМХ се появи публикация, която гласеше, че “затоплянето или повишението на температурите през лятото да се сравнява с печене на каквито и да е електрически уреди е много, много далече от професионалната терминология на метеоролозите и климатолозите”.

Проф. Рачев обаче не се припознал в този коментар.

Не за първи път някой оспорва изказванията му, откакто професорът се "подвизава" по телевизии и новинарски сайтове. Дори си има и любимец, който си направил програма и на компютъра му се сканирали всичките 10-15 актуални сайта. "В момента, в който се появеше някаква моя публикация, компютърът му веднага изстрелваше една-единствена фраза: "Той па не си е пил хапчетата". Много го харесвах. Ако излезе публикацията в 9,15 ч, най-късно в 9,16 ч се появяваше това като първи коментар", смее се проф. Рачев. Според него човек винаги трябва да има чувство и за самокритика, за да може да не се самозабравя.

Спомня си и как навремето в Пирин двойка го спряла и мъжът възкликнал: “Е, го, ма. На, ма. Гледай го, климатологу. Умре ни кравата заради тебе”. Професорът се учудил защо го обвиняват, а мъжът му обяснил, че нямало кой да му каже кога да коси. "Кажи на твоите горе да правят регионални прогнози. Не знаем кога да косим, ще умре добичето, нема паша за нея", продължил още тогава мъжът.

“Значи хората въобще не се интересуват дали е висока долина, дали е гребенна топлина, или някакъв луд извънземен циклон. Гражданствената прогноза е нещо съвсем различно. Тя трябва да е правдива, да отразява действителността дори когато не се харесва - казва Рачев. - Аз се опитвам благодарение на 40-годишен опит да го пресъздам това към крайния потребител и мисля, че се получава.”

Гореща прогноза за море

Проф. Георги Рачев
Проф. Георги Рачев

Бавният грил обаче ще продължи и през септември, категоричен е професорът. Но преди това от сряда до петък температурите ще се понижат и ще има превалявания на доста места в България. “Очаква се началото на септември да бъде бавен септемврийски грил.” По думите му температурите ще са между 29-33 градуса, а средните за месеца се явяват между 17-21 градуса.

“Септември ще бъде поредният месец, който се очертава да бъде с по-високи температури от нормалното и с по-малко валежи. Ще бъде топъл, слънчев и много хубав за море”, казва професорът. Водата ще е чай, добави той, като остава 27-28 градуса, но може да има вятър и мъртво вълнение.

По всяка вероятност това лято ще напише история в климатологията, ще бъде най-топлото лято, откакто съществуват метеорологични наблюдения, твърди проф. Рачев.