Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станислава Армутлиева
Станислава Армутлиева

Не бива да свикваме с омразата в социалните мрежи! Грозно бе заплашван и Кристиян Костов, когато стана втори на Евровизия

Станислава Армутлиева е управител на "Вирджиния Рекърдс". Има над 30-годишен опит в мениджърството на творчески продукти. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на ПРОФОН. Член е на УС на "Музикаутор" – организацията за авторски права в музиката. Завършила е НАТФИЗ.

- Г-жо Армутлиева, вие съобщихте първа за заплахите към Дара Екимова - каква е ситуацията?

- Разбрах за тормоза и заплахите още миналата година. Свикнала съм да взимам насериозно подобни неща, защото не ми се случва за първи път, и реагирах веднага – нашите юристи приготвиха сигнал от Дара Екимова до Дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП, приложихме доказателства, имаше разпит и бе образувано наказателно производство. На тази база полицаите от дирекцията разкриха самоличността на извършителя и установиха, че е млада жена в Пловдив.

Направиха претърсване в дома ѝ, иззеха телефоните и компютъра ѝ. Делото беше присъединено към образувано по-рано по сигнал от друга жертва в ГДБОП-Хасково, което наскоро е прекратено заради установена невменяемост на извършителката и невъзможност да носи наказателна отговорност.

По данни от полицията след влизане в сила на постановлението за прекратяване прокуратурата в Пловдив трябва да внесе ново искане за прилагане на мерки по принудително лечение на основание Закона за здравето. Доколкото сме запознати, по отношение на същата жена вече е имало подобни мерки, които са изтекли този месец. Лечението е приключило, тя е излязла и в петък се активизира отново. Около Дара Екимова имаше раздвижване - обявихме премиерата и заглавието на дебютния ѝ албум, пуснахме ново видео. Буквално минути след излизането на видеото жената от Пловдив започна да изпраща заплахи и това продължи целия ден, включително под формата на отвратителни коментари под всички постове в социалните мрежи на “Вирджиния Рекърдс”. Всичко е документирано и през следващите дни ще пуснем нов сигнал с искане до прокуратурата въпросната жена отново да бъде принудително вкарана за лечение за още поне месец. Тя работи с измислени имена. Вероятно състоянието ѝ е, както го наричат психолозите, гранично, не е съвсем невменяема, защото постоянно си прави нови профили, които управлява, създава съдържание, обработва го и т.н. Десетки пъти сме я блокирали, но тя отново се появява.

- Дара някога срещала ли е тази жена, или е “избрана” на случаен принцип само защото е известна?

- Никога не я е срещала и не я познава. Дара не е единствената ѝ жертва, знам за още поне две. Едната е Ясмин Кирилова (популярна инфлуенсърка - б.р.), която има и детенце, и разбрах, че по неин сигнал е било образувано делото в Хасково, към което е бил присъединен и сигналът от Дара, тъй като Ясмин е от Димитровград. Делото наскоро е било прекратено с прокурорско постановление след експертиза за психическия статус на извършителката. Ясмин също продължава да е подложена на зверски тормоз, който е двоен, защото обект на заплахите е не само тя, но и детето й. Тя е направила усилия да говори публично за случая, разказала е в интервюта, даже с изумление видях, че в отчаянието си е направила петиция, подписана от 4707 човека, за настаняването на Гергана Неделчева за психиатрично лечение, но въпреки това не е постигнала спиране на заплахите. Другото момиче, което е станало обект на ужасен тормоз, не е известна личност, но знаем, че е “избрана”, защото изглежда добре и е работила в една стая с момче, което е било обект на интереса на Гергана Неделчева.

При Ясмин също има подобен елемент – фиксация на източника на заплахите върху партньора на Ясмин Кирилова. Подозираме, че и “изборът” на Дара Екимова също не е случаен и е свързан с фантасмагорична нейна връзка с мъж, който въпросната жена от Пловдив харесва и счита за свой.

- Какво ви казват от ГДБОП - защо не могат да се справят докрай с подобен казус - само диагнозата на жената ли е проблемът, или законово подобен казус не е уреден в България?

- Само диагнозата на жената е проблем. Иначе има всички доказателства за престъпление и носене на наказателна отговорност. Хората от ГДБОП си свършиха добре работата, но по закон, ако извършителят е невменяем, не носи наказателна отговорност. Прилагането на мерките за лечение в специализирано заведение съгласно Закона за здравето са винаги срочни и в повечето случаи не са за повече от месец. Въпросът е друг – срокът на лечение изтича, лицето излиза, подновява заплахите и кой може да гарантира, че няма да ги реализира на практика? Какво да правим, просто да търпим тормоза и да чакаме дали нещо ужасно ще се случи?! Няма нормален човек, който да получи дори веднъж отвратително съобщение като тези, които Неделчева пуска, и да не реагира дори на стресово-емоционално ниво. Представете си да получавате редовно подобни заплахи, въпреки че знаете, че изпращачът е с шизофрения. Дали това няма да предизвика сериозна тревожност у вас, панически атаки, безсилие, без значение на колко години сте?

- Как се справя Дара Екимова емоционално и психологически с тази ситуация?

- Тя е изключително възпитано и умно момиче. Приятел снощи ми писа, че в света, в който живеем, трябва да учим децата на издръжливост, да са честни, да обичат себе си и да вярват в причината да са това, което са, а не да слизат до нивото на хейтърите. Дара е само на 22 години, а вече носи в себе си тази мъдрост. Музиката също я спасява - през последната година тя не спря да създава великолепни песни. И да попаднеш в центъра на подобни изстъпления, е много тежко за понасяне.

- Как я подкрепяте?

- И аз, и майка ѝ, и екипът на “Вирджиния Рекърдс” стоим до нея и съдействаме, включително с юридическа помощ, разговори. В петък обаче не издържах и реших, че е време тази гнусна история да излезе наяве. Не е само Дара, има много други в подобна ситуация. Имам усещането, че сетивата ни все повече отслабват, свикват с омразата, а не бива. Грозота в мислите, грозота в думите, грозота помежду ни и в живота ни. Не бива да се примиряваме с омразата.

- Смятате ли, че този случай отразява по-голям проблем в индустрията и обществото към онлайн насилието?

- Подхранваме обществена среда, в която омразата вирее без бариери на всички нива. Не е само проблем на индустрията, в която работим, а и срутване на цивилизационно ниво, особено осезаемо на нивото на езика. Всички, които хранят омраза, без значение на каква позиция са, трябва да получат ясен знак за непоносимост от обществото. Този случай обаче насочва вниманието и върху хора с психически отклонения. Трябва да се търсят ефективни начини да им се помага. Това по света е задача на държавата и България също трябва да има стабилна стратегия в тази посока.

- Каква е вашата позиция за отговорността на социалните мрежи и платформите за споделяне на съдържание?

- Категорично смятам, че всяка дигитална платформа трябва да реагира рязко и бързо на език на омразата. Всеки трябва да носи отговорност, ако злосторничи в дигитална среда въпреки илюзията за недосегаемост, която тя създава.

- Като човек с дългогодишен опит в музикалната индустрия имали ли сте подобен проблем през годините с друг от вашите артисти, как се справихте?

- Да, точно след спечелването на второто място на Евровизия на няколко имейл адреса на “Вирджиния Рекърдс” получихме сериозни заплахи за живота на Кристиан Костов. Моментално пуснахме сигнал до ГДБОП, полицаите доста бързо откриха от кого идват. Посетиха го у дома му, ставаше дума за непълнолетен извършител, който даже се извини на Кристиан.

- Какви са стъпките, които човек трябва да направи, ако стане жертва на подобно насилие?

- Ще е затруднен да се справи сам. Важно е да потърси юридическа помощ, така че правилно да формулира процеса от последващи действия. На следващо място, ефективната и експедитивна работа на компетентните органи е ключова за ограничаването и преустановяването на такива деяния, както и съдействието от страна на доставчиците на онлайн услуги. Със сигурност обаче мисля, че не следва жертвата да оставя подобни действия без реакция от нейна страна, защото, първо създава възможност те да се мултиплицират и второ - да се извършват от други лица поради чувство за безнаказаност. Явно всички трябва да станем отговорни и проактивни срещу тези форми на интернет тормоз, така че да си създаваме нужните инстинкти за поведение, а и практика на институциите в борбата с тях.