Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИМИР ПУТИН
ВЛАДИМИР ПУТИН

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е пренебрегнал предупрежденията на разузнаването, че въоръжените сили на Украйна се събират близо до границата на Курска област, съобщи Блумбърг, цитирайки източник, близък до Кремъл.

Части на Киев преминаха в района на 6 август, което доведе до сблъсъци на руска земя.

Според информацията Герасимов и високопоставени служители са пренебрегнали информацията за нападението цели 2 седмици преди да започнат атаката. Още по-изненадващо е, че президентът Владимир Путин не е е бил информиран за натрупването на войски.

Източници от Кремъл твърдят, че “докато е малко вероятно Герасимов да бъде отстранен в краткосрочен план,

търпението в

Москва относно

начина му на

водене на

войната е на

изчерпване”

Русия обяви, че най-малко 1000 украински войници, подкрепени от танкове и бронирани превозни средства, са влезли на нейна територия във вторник сутринта - в това, което, изглежда, е едно от най-големите нападения на руска земя от началото на войната. Путин определи случващото се като “мащабна провокация” и заяви, че украинските части извършват атаки срещу гражданска инфраструктура. Руският лидер обяви отпускането на еднократна помощ от по 10 000 рубли на хората, принудени да напуснат домовете си.

“Русия донесе война на нашата земя и тя трябва да почувства какво е направила. Украинците знаят как да постигнат целите си... Всеки може да види, че украинската армия знае как да изненадва и да постига резултати”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, като избягваше директното споменаване на продължаващите боеве в руската Курска област. Михайло Подоляк, старши съветник в кабинета на президента, каза, че “основната причина за всяка ескалация”, включително в Курск, е “недвусмислената агресия” от страна на Русия, вярвайки, че може да нахлуе в Украйна безнаказано.

Случващото се в Русия коментираха и в САЩ, като говорител на Белия дом обяви, че не са знаели предварително за плана за нападение.

“Използването от украинската армия на американско оборудване и оръжия в операцията в Курска област не противоречи на политиката на САЩ, стига ВСУ да не нанасят удари дълбоко в руската територия”, пък заяви говорител на Пентагона, цитиран от АП.

Русия обяви извънредно положение в Курск и според местни власти 3000 цивилни са били евакуирани след атака, която очевидно е хванала Москва неподготвена, пише “Гардиън”.

Украинският депутат Олексий Хончаренко разкри, че киевските сили са установили контрол над газовия хъб “Суджа”, основно съоръжение, участващо в транзита на природен газ от Русия към ЕС през Украйна, който продължава въпреки войната.

Това е единствената точка за влизане на руско синьо гориво в ЕС. На този фон Кремъл съобщи, че е засилил сигурността около атомната електроцентрала в Курск, която се намира на около 70 км североизточно от Суджа.

“Украинските

войски бързо

окупираха

350 кв. км руска

територия

и плениха десетки руснаци. За по-малко от 48 часа Украйна завзе повече територия, отколкото през цялата злополучна контраофанзива през лятото на 2023 г.”, пише британският “Дейли Телеграф”.

Експерти обаче до голяма степен са скептични относно украинското нахлуване в Русия, въпреки че напредъкът му на място е по-добър, отколкото мнозина прогнозираха, и то в момент, когато Киев е под нарастващ натиск на фронтовата линия в Централен Донбас.

“Като военна стратегия оставам малко озадачена, но като политическа стратегия тя беше много успешна. Това още веднъж подсказва, че

“червените

линии” на Путин

са само думи

и че Русия не

е толкова силна,

колкото някои я представят”, заяви Джейд Макглин, експерт по Украйна и научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон.

Предишни нахлувания от Украйна в Русия близо до град Белгород бяха водени от антикремълски руски групи.