Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В два последователни дни - на 17 и 18 юли, беше счупен летният рекорд в потреблението на електроенергия

Горещите до рекордни висоти дни това лято и вдигането на цената на тока от 1 юли вкараха в допълнителни разходине малко семейства. При някои сметките за ток са се увеличили от 40% до над два пъти.

Домакинство пуска два климатиката в апартамент от 80 кв. метра в столичния квартал “Надежда”. Тъй като през деня са на работа, те ги включват вечер на 19-20 градуса и ги оставят така до сутринта.

Ето и рекапитулацията на сметката, която вече са платили -

от 16 юни до 16 юли тя е 51 лева, година по-рано за същия период е била 18 лв.

Това означава увеличение от 2,8 пъти. Ако се направи сравнение с предишния период на отчет - от 17 май до 15 юни, тогава са платени 33 лв., или юлската фактура е с 54% по-висока.

Собственик на апартамент в квартал “Витоша” в София е платил на снабдителя си 92,40 лв. за ток за едномесечен период до 26 юли. Сметката му преди това е 49,96 лв. - увеличението е почти двойно.

Двучленно семейство в тристаен апартамент плюс кухня в столичния квартал “Света Троица” пуска рядко климатик и готварска печка.

Уредът за охлаждане работи най-много за 1 час вечер

Всекидневно ползвани са съдомиялна, пералня, а прахосмукачка - два пъти в седмицата. Сметката за 30 дни, които хващат части от юни и юли, е 26,94 лв. За същия период на 2023 г. са платили 24,84 лв.

Собственик на жилище от 80 кв. м в квартал “Павлово”, който традиционно има ниски сметки за парно, от порядъка на 100 лв. заради добре построеното съвременно жилище, има и ниски сметки за ток. С включен климатик по 2-3 часа сутрин - от 10 до 12 часа, и вечерно охлаждане със зададена температура от 19 градуса, за юни-юли е платил 11,50 лв., за предишния период сумата е била 8,50 лв.

Собственикът уточнява, че климатикът му е в хола и охлажда още коридор и едната спалня. Заявява, че не ползва много ток, тъй като живее сам. Но основната причина за ниските му сметки е добрата изолация. Все пак сметката му се е увеличила с 40%, коментира той.

В Пловдив последната сметка за ток в апартамент от 60 квадрата е 67,09 лв. Тя е за периода от средата на юни до юли, когато климатикът е работил денонощно.

За предишните 30 дни консумацията на ток в същото жилище е била за 60,34 лв. В апартамент от 82 кв. м пък ще платят 73 лв., но там климатикът не работи през нощта, не се използва и бойлер, защото жилището е на централно топлоснабдяване. Месец по-рано хората там са платили с 1,15 лв. повече.

Да припомним, че от 1 юли има и нови цени на тока за бита,

определени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Затова във фактурите, ако периодът на отчета обхваща дни от юни и юли, има два сегмента - със стари цени и с нови. Така че към юлските дни ще е калкулирано и увеличението на цената на тока.

Според решението на КЕВР средно от 1 юли цената на електроенергията в страната се увеличи с 1,77%. За абонатите на “Електрохолд” в Западна България тя се повиши най-много - с 3,10%. Домакинствата в Югоизточна България, които са клиенти на ЕВН, плащат с 1,85% повече от преди, а за клиентите на “Енерго-Про” от Североизточна България токът дори поевтиня с 0,49%. Така че увеличението на цената на тока ще се усети най-вече в Западна България.

Ако домакинството изстудява жилището си не с отворени прозорци, а с климатик и вентилатор, то сметката ще набъбне

Крайните снабдители разделиха клиентите си на групи с различни периоди на отчет на електромерите, така че в последната сметка са попаднали 10-15 дни от юли, в повечето фактури дори не е калкулирано тегленето на ток в най-горещите дни - 16, 17 и 18 юли.

По товар на електроенергийната система, тоест по потребление у нас и изнесен ток, беше подобрен в два последователни дни летният рекорд.

Последният бе отбелязан преди 3 години, когато консумацията в пиковия час е била 5123 мегавата, това се е случило на 29 юни 2021 г.

На 17 юли тази година той беше счупен в 14 часа, когато потреблението стигна 5311 мегавата товар на системата.

На следващия ден, 18 юли, пак в 14 ч това число беше надминато и удари 5385 мегавата. След това настъпиха дни на леко охлаждане. (Какви бяха товарите и каква е прогнозата - виж графиката.)

“24 часа” попита и електроразпределителните компании какво е било потреблението през изминалите дни на горещия юли.

От “ЕРМ Запад” - дружество на “Електрохолд”, ни отговориха, че максималният товар е бил също на 18-ото число на месеца и отново в 14 ч, тогава за Западна България той е бил 1504 мегавата.Средният - за периода от 1 до 24 юли, е 1052 мегавата.

За целия юли на 2023 г. средният товар е 1401 мегавата, за дните от 1 до 24 юли - 1268, а на 18 юли в 14 ч - 1368 мегавата.

От “Електроразпределение Юг” - дружество на ЕВН, което разпределя тока в Югоизточна България, съобщиха, че на 11 юли товарът е бил 1477 мегавата, на 18 юли - 1595 мегавата, а на 24 юли - 1399 мегавата. Товарът, достигнат на 18 юли, е максималният за “Електроразпределение Юг” за лято 2024 г., засега. (24часа)

4 пъти по-големи продажби на климатици, за монтаж може да се чака месец 

 Всяка година по време на горещниците продажбата на климатици се увеличава тройно и четворно в сравнение с останалите сезони на годината и 2024 г. не прави изключение, каза Божидар Колев - съсобственик на веригите “Технополис” и “Практикер”.

“В нормално време монтажът на един климатик се организира в рамките на 2-3 дни, но капацитетът на монтажните групи не може да се увеличи правопропорционално с продажбите и се случва да се чака повече”, допълва той.

Времето за изчакване зависи от населеното място. В по-големите градове например нещата стават по-бързо, но и там в момента се чака поне две седмици. Извън тях група за монтаж може да дойде и след един месец. Освен това в такива населени места

транспортът до мястото се заплаща допълнително

За уредите, купени от “Зора”, също се чака минимум 2 седмици и дори повече от 3 седмици, ако уредът трябва да се монтира в друго населено място. Едва през септември времето за монтаж се съкращава в рамките на 3-4 дни, казаха от веригата.

Обикновено магазините за техника  у нас включват монтажа на климатик в цената на уреда, независимо дали е в промоция, или не. Но става дума за обичайна работа, при която външното тяло е на не повече от 3 метра от вътрешното. Налага ли се да е по-далеч и ако клиентът иска кабелите и тръбите да се скрият или сградата има някакви особености, и трябва да се пробиват дупки,

се заплаща допълнително   

У нас има и доста сервизи за монтаж на климатична техника и от техния ценоразпис се вижда, че обичайната цена за поставянето на 1 среден по мощност климатик стига около 200 лева. Но в летните горещини и тези сервизи са претоварени от работа, а и много от тях имат договори с търговските вериги и рядко приемат поръчки от граждани.

Техници казват, че хората рядко обръщат внимание, че климатикът е капризен уред и трябва да му се прави редовно профилактика. Филтърът му например

трябва да се изважда и почиства поне веднъж месечно

 Поне веднъж годишно уредът има нужда от професионална профилактика, която струва 60-70 лева. Иначе с течение на времето филтрите се задръстват, въздухът не преминава свободно и уредът харчи много повече ток за същата работа. Да не говорим, че има опасност фреонът почти напълно да се изпари или дренажната тръба да се задръсти и се налага подмяната им.