Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евро
СНИМКА: pixabay
Евро СНИМКА: pixabay

Очаквано ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха закон за въвеждане на еврото, „Възраждане"- против, а ИТН се въздържаха

Отпуснаха си 3 дни за предложения между двете четения на закона

Бившият финансов министър Асен Василев "заложи една депутатска заплата", че ще покрием ценовия критерий още есента

Със 114 гласа „за", 37 – „против" и 11 – „въздържали се", парламентът прие закона за въвеждане на еврото на първо четене. Той получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Очаквано против бе „Възраждане", 2-ма независими и 3-ма от БСП, а ИТН се въздържаха.

От „Възраждане" поискаха по-дълъг срок за двойно обозначаване на цените - в левове и евро. Петър Петров пък изрази опасение, че при обмяната ще се събират данни за средствата, които гражданите ще обменят от лев в евро, и те ще бъдат предоставяни на НАП.

Бившият финансов министър Асен Василев от ППДБ му отговори, че и в момента НАП има достъп до тези данни с решение на съда и няма да очаква такава информация при обмяната. „Всички средства, които седят по буркани и по дивани в държавата, се декларират само ако те са над прага, който се поставя според Закона за мерките срещу изпирането на пари. Тези, които ще бъдат засегнати, са тези, които имат суми в особено големи размери и не могат да докажат произхода им", заяви Василев.Той бе категоричен, че се очаква да покрием критерия за инфлацията към септември и да поискаме нов доклад за присъединяване. И дори заложи „една депутатска заплата, че ще получим такъв, както и дата за догодина".

Парламентът прие и решение, заедно със закона, с което задължава служебния или който и да е кабинет в 14 дневен срок след покриването на ценовия критерий да поиска такъв доклад и определяне на датата 1 юли 2025 г. за старт на еврото у нас.

Какво е записано в закона? На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.

Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро от първия месец след решението за приемането ни в еврозоната и до година след въвеждането му в България.

Регламентира се и официалният валутен курс за обмен на лева за евро, който е фиксиран на 1,95583 лева за евро.

В период от една година от датата на въвеждане на еврото всяко лице има право да получи информация относно паричните стойности в левове на негови имуществени права и задължения към датата на превалутиране. Лицата, извършили превалутиране по реда на този закон, предоставят безплатно информацията в 7-дневен срок от поискването.

На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, или в офиса на банка, платежна институция и други. От същата дата се предвижда изплащането на заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи да се извършва в евро.

Използването на двете валути едновременно ще се случва само в рамките на първия месец от въвеждането на еврото, а в рамките на 6 месеца банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в банките, и в някои пощенски клонове. За суми над 30 хил. лв. на една трансакция кредитните институции ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро след предварителна заявка от 3 работни дни.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута.

Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Изрично е посочено, че въвеждането на еврото не може да води до увеличение на цените на стоките и услугите, освен когато това е обосновано от обективни икономически фактори.

Периодът на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в левове започва един месец след приемане на еврото и приключва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в България. Цените на всички стоки и услуги, които се предлагат на потребители, се обозначават в евро и в левове за посочения период.

Двете цени трябва да се изписват ясно, четливо и недвусмислено, за да не заблуждават потребителите. В касовата бележка също трябва да фигурира заплатената сума и в двете валути.

В рамките на едномесечния период с двойно обращение на лев и евро хората ще могат да се разплащат и в двете валути, а търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство. В периода на двойно обращение търговците може да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

При търговски съобщения и реклама в аудио и видео формат, които имат за цел насърчаване продажбата на стоки и услуги, цените може да се представят устно само в левове до датата на въвеждане на еврото, а след нея, само в евро.