Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джузепе Консоло показа своя снимка със Сергей Антонов по време на процеса срещу него. СНИМКА: АВТОРЪТ
Джузепе Консоло показа своя снимка със Сергей Антонов по време на процеса срещу него. СНИМКА: АВТОРЪТ

Дъщерята на адвоката на Сергей Антонов, който почина внезапно на 76 г., ще направи тв сериал по книгата на баща си за атентата срещу папа Йоан Павел II

“Искам да чуете дали произнасям добре на български език: “Скъпи приятели, не противоконституционствувателствувайте. Благодаря за вниманието”. Това каза за “24 часа” проф. Джузепе Консоло  през май 2015 г., ден преди да замине за България, където щеше да изнесе лекция в СУ и да стане “доктор хонорис кауза”. Той почина неочаквано на 76 години в Рим на 20 юли.

Адвокатът на Сергей Антонов, който през 1983 г. беше обвиняем за съучастничество в атентата срещу папа Йоан Павел II, сам се беше обадил по телефона, за да сподели колко се вълнува – от близо 30 г. българите не го бяха канили в страната си, въпреки че направи толкова много за тях. Процесът срещу тримата ни сънародници - Сергей Антонов, ръководител на бюрото на БГА “Балкан” в Рим, Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия, съдени навремето за съучастничество в покушението, се оказа трамплин в кариерата на високия и снажен италианец. След оправдаването на Антонов римската кантора на Консоло стана една от най-престижните и скъпоплатени в Рим. Тя е

специализирана в публично и банково право

И въпреки многото си връзки на най-високо ниво в сферата на правосъдието и политиката като професор по конституционно право в престижния римски университет “Гудо Карли”, а после и сенатор от десния Национален съюз, Консоло не беше търсен от България за нищо. Беше ходил само за ден в София в резиденцията на Симеон Сакскобургготски, придружавайки Джанфранко Фини в качеството му на външен министър по онова време. Първият, който “върна” Консоло към България, беше едновремешният ни посланик в Рим Марин Райков, който преди това в качеството си на премиер го награди с орден “Мадарски конник” на церемония в българското посолство във Вечния град. Така след години на огорчение заради изпадането му в забвение Консоло беше най-после щастлив, че “българите са си дали сметка, че е допринесъл много за оправдаването на България”, както сподели той за “24 часа”.

Консоло с бившия ни посланик Марин Райков на представянето в Рим на книгата си за атентата срещу папата. СНИМКА: АВТОРЪТ
Консоло с бившия ни посланик Марин Райков на представянето в Рим на книгата си за атентата срещу папата. СНИМКА: АВТОРЪТ

Консоло започна да посещава редовно и приемите в българското посолство по случай националните ни празници. Той обаче остана дълбоко разочарован, че страната ни не направи нищо, за да се реабилитира и да защити на международно ниво имиджа си заради петното, което ѝ лепна измислената “българска следа”.

Консоло е роден на 6 септември 1948 г. в Неапол в семейството на неаполитанка и сицилианец. Майка му била навремето дете гений, тъй като още на 8 г.била цигуларка, на 18 г.завършила университет, на 20 – преподавала, състезавала се и във Формула 3. Баща му бил офицер от военноморския флот. Консоло завършва право в Университета на Катания. На младини той е

един от десетте най-добри плувци в Италия

в стила гръб. Освен това е и запален тенисист. С жена си Наталия Николаевна Романовa се запознава по време на ваканция в планинския курорт Кортина д’Ампецо. Тя е дъщеря на Николай Романов, претендент за руския трон между 1992 и 2014 г., и на графиня Свева дела Герардеска.

Дъщерята на Консоло Николета Романоф с майка си. СНИМКА Инстаграм/nicolettaromanoff
Дъщерята на Консоло Николета Романоф с майка си. СНИМКА Инстаграм/nicolettaromanoff

Семейството на Консоло е белязано от голяма трагедия – през 1997 г. на 21 г. се самоубива синът му Енцо. Всички, които познаваха адвоката, видяха как от онзи ден той се промени коренно – погледът му посърна, тъгата му струеше от сините му очи дори когато се опитваше да се усмихне. Мъката от загубата на брат си изпитва непрекъснато и до днес и дъщерята на адвоката Николета. Родена през 1979 г., в момента тя е една от най-популярните актриси в Италия, известна с артистичния псевдоним Николета Романоф. Само преди година тя купи правата над книгата от 2017 г. на баща си “Атентатът срещу папата”, която беше преведена и в България.  Намерението ѝ е да направи  тв сериал за “процеса на века”.

“По времето на първия локдаун прочетох отново книгата на баща ми и си дадох сметка, че тази история трябва да бъде разказана на екрана”, казва Николета. Дебютиралата през 2003 г. на големия екран във филма “Спомняй си за мен” на Габриеле Мучино Романоф ще посвети сериала на брат си.

“Историята на процеса срещу българите беляза историята и на семейството ми, и връзката ми с брат ми, която беше уникална”, казва Николета. След смъртта му тя изпитва нуждата да даде живот – така още 20-годишна ражда първото си дете, а веднага след него и второ - от италианския продуцент Федерико Скардамаля, с когото после се разделя. След това ражда дъщеря от италианския актьор Джорджо Пазоти. Третият мъж в живота на Николета е треньор по ръгби и от него има момиченце.

Николета е тригодишна, когато баща ѝ - навремето млад сицилиански адвокат, който отишъл да си търси късмета в Рим, поема защитата на Антонов. Италианецът приема да бъде защитник на обвиняем в

дело, смятано от всичките му приятели за безнадеждно

По онова време той се ангажирал само със случаи от гражданското право, а сега поема наказателно дело. Това става след ареста на Сергей Антонов на 25 ноември 1982 г. На Консоло се обажда тогавашният български посланик в Рим Венелин Коцев, който търси “добър, независим и некорумпиран адвокат”, както ще разкаже по-късно за “24 часа” самият юрист. Той се съгласява и на практика се изправя срещу семейството си - срещу баща си адмирал и срещу тъста си, наследник на руската царска фамилия, убита от комунистите. Преводачка по онова време му е Елена Поптодорова.

Едва години по-късно децата на Консоло си дават сметка за многото смъртни заплахи, които получавал баща им заради това, че се съгласил да защитава българите. Майка им също била непрекъснато напрегната, особено в периода, когато през 1983 г. е отвлечена и Емануела Орланди.

През 1986 г. Сергей Антонов е оправдан заради “липса на достатъчно доказателства.” Той се връща в България и никога повече не се среща с адвоката си Консоло.