Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на живо във фейсбук.
Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на живо във фейсбук.
  • Пострадалите при пожарите са настанени в нови фургони. Изтеклите снимки били на стари, които няма да се ползват, докато не бъдат оправени
  • Най-лесно и бързо ще е до оборудваме "Кугър" с водни джобове. Това ще струва около 500 хил. лв., казва премиерът
  • Главчев недоволен от двама-трима от министрите, но не казва имена

Служебният премиер Димитър Главчев е получавал обаждания от политически лидери, за да запази хора на поста "по чисто човешки причини". Те не са работели на високи нива и в оставането им не е намесена политика. Това обясни на въпрос на "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев, докато отговаряше на живо във фейсбук.

"Такива не е имало. Аз поне не знам някой визират ли, чувам разни имена, но не е имало такива политически лидери. Аз си говоря с всички. Някой се е обаждал да запази някой пост и то по такива чисто човешки причини. С различни лидери съм говорил, наистина. Там, където има основание някой да бъде запазен..., не говоря за назначения въобще, а за много ниски нива - зам.-областни управители и такива, кой да може да бъде запазен и то не по политически причини. Тук е моментът да кажа, че и президентът Радев не се е намесвал, а той ме е назначил все пак", коментира Главчев.

А запитан кой от министрите би сменил, ако остане на поста си за втори мандат, отвърна: Това пак е свързано с хипотезите. Може да не ми се наложи да запазвам или да сменям. Малко шеговито да ви кажа кого бих сменил - на първо място е външният министър. Все пак е добре някой, който си е от кариерата да бъде външен министър. Всички министри се справят добре. С двама-трима, които може би не се справят толкова добре, но имена няма да споменавам.

В нови фургони, а не в старите, на които се разпространиха снимки в интернет, са настанени хората, които са загубили домовете си в пожарите, увери още той.

Още на първия ден бяхме там (при пожарите - б.р.). Целта беше първо да се справим с пожара и след това да се започнат компенсациите. Съгласете се, че това е процес, при който най-важното е да бъде прекратен пожарът. Всички ще получат компенсациите, които са по закон. Тези, които са подали заявления, че имат нужда от временно настаняване, им се предоставят фургони. Само на едно място има нужда от такива - в с. Воден и Крайново, посочи премиерът.

Фургоните дойдоха веднага, след като бе споменато, че има нужда от такива и то по странен начин. Подава се заявление до кмета, той към областния управител и то върви нагоре. Ние научихме от медиите, че има нужда от такива фургони при положение, че предния ден бяхме там. Кметът на населеното място въобще не спомена неща подобно. Каза го на следващия ден при среща с президента Радев, разказа той.

Така или иначе веднага чухме, че има нужда от такива фургони и реагирахме. Има спекулации и се показват фургони, които все още не са дадени за ползване и не изпълняват всички стандарти. От 15 фургона има 2-3 такива, останалите са чисто нови. Хората са настанени в чисто нови фургони, увери премиерът по повод на фургоните, които бяха дадени на хората, които са изгубили жилищата си в пожарите, увери премиерът. 

Обстановката е спокойна. Най-големият пожар около с. Воден е локализиран. Поздравления за пожарникарите, военнослужещите, доброволците. Благодарим и за помощта, която ни оказаха от Турция и Испания, каза Главчев.

Много добра идея дойде от представителя на президента - Димитър Стоянов, е, че трябва да се доставят водни джобове за наличните вертолети Кугър. Това е най-бързото нещо, което може да се направи. За четири такива джоба са нужни 500 хил. лв., посочи премиерът.

Не бих противопоставял украинските бежанци и пострадалите тук. И двете групи са пострадали, но украинските бежанци са тук от 2 г. Така е било решено тогава. Не знам дали всички са в хотел, може би има и хора в центрове за бежанци. Различни ведомства са предоставили базите си. Хотелите са частна собственост. Ние сме приели да помагаме на украинските бежанци и всичко това се е случило по законов ред, напомни Главчев.

Бях в селата и видях, че хората по-скоро искат да си стоят до къщите. Те гледат фургонът да е най-близо до къщата им. Всички знаем каква трагедия е да ти изгори бащината къща. Това е много тежко - да ти изгори бащината къща. Съмнявам се, че ще искат да отидат някъде другаде. Предвидили сме тази възможност, ако някой иска - да бъдат настанени във ведомствените бази на МВР и Министерството на отбраната. Това е добър начин да се възстановят и от шока, който са преживели, обясни премиерът.

Най-лесният отговор на въпроса кой е виновен за пожарите - това са промените в климата и природата. Това е на повърхността. Помните, че април и май бяха много дъждовни, това благоприятства израстването на растителността, а по-късно те бяха изсушени от силното слънце. Конкретните причини вероятно са различни на места. Но особено за пожари всички казват, че те най-трудно се установяват. Имам съмнение, че нарочно е предизвикан пожарът в резервата близост до Беклемето. Там е доста непроходимо. Местните говорят, че имало бракониери и други, които отглеждат животни и са недоволни. Съгласете се, че трудно може човек с нормална психика да отиде и това да му е отмъщението. Изгоряха хиляда декара от вековни гори там. Някои се съмняват, че нарочно се предизвикват пожари, за да се извършва дърводобив, но представете си какъв болен мозък трябва да е някой, за да направи нещо такова, подчерта Главчев.

На Съвета за сигурност всички говорехме в един глас, но всички знаем, че когато политиците се появят пред камери е по-различно. Жалко ще бъде, ако пожарите се използват за политически цели, но не изключвам такава възможност, коментира още той. И напомни, че вече е имало разминаване в говоренето на политиците покрай доставката на фургоните за пострадалите.

Нямам никаква причина. Какво значи да го махна? Аз трябва да предложа на президента Радев да го смени, а аз нямам основания за това. Имаше съмнения за влияние на изборите, а виждате, че благодарение на него и всички, които участваха в подготовката, за първи път не се чу нищо за манипулирани избори, машини. Това означава, че основната задача, за която бяхме избрани, си я свършихме. Тогава нямаше повод да го сменя, сега също. Ние обикаляме заедно на терен за пожарите, подчерта Главчев. Той подчерта и, че сега за работата на МВР, пожарникарите и доброволците има благодарности. Единствено във Воден обаче имало проблеми с комуникацията и за премиерът за това е допринесла липсата на телефонна мрежа. Главчев обаче напомни, че по този проблем се работи и още в събота е поставено съоръжение, което да подобри обхвата.

Съоръжението е в имот на "Гранична полиция". Тоест - те са успели да разговарят и с тях и обхвата е подобрен в пъти. Това го установих лично, каза той.

Запитан защо са купени скъпи коли БМВ на полицията, Главчев отвърна: Обществената поръчка е започната преди служебното правителство, но е завършена по негово време. Предполагам, че са спазени всички изисквания на закона. Средствата са отпуснати от Фонд "Пътна безопасност". Става дума за 35 коли, които по-скоро са с ескортираща функция за делегации. Но няма лошо МВР да има хубави коли. Спомням си времето, в което нямаха пари за бензин, полицаите събираха собствени пари да зареждат автомобилите. Имаше ръждясали коли на по 20 г. Как да преследват престъпници? Нека да има по-добри коли, но и техника, която е необходима.

А на въпроса кога ще спре източването на НЗОК, Главчев отвърна: Това е много философски въпрос. Ако зависи от мен, веднага. Но ако наистина има източване, там трябва да се намесят органи на прокуратура и съдебната власт, може би и антикорупционната комисия.

Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посланик. Този вид посланици нямат нужда от указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен посланик. Специално в Украйна от 2 г. по понятни причини не може да бъде назначен посланик, а от украинска страна много често поставят въпроса да има временно управляващ посланик. Абсолютно е спазена процедурата. Обстоятелствата в Киев не са обичайни по понятна причина - война се води там. Да кажем и, че няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Вече обясних защо и ги разбирам. Това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да може България да бъде представена на високо ниво. Продължаваме да обсъждаме кандидатури, че да бъде назначен и по конституция посланик, който вече трябва да бъде изпратен с указ на президента. Но в случая няма нарушаване на каквито и да било правила, увери Главчев.

Няма напрежение с президента. Вчера на празника на дипломатическата служба се срещнах с него и с вицепрезидента, и патриархът беше там. Водихме съвсем нормални разговори. А защо той не пожела да води делегацията във Вашингтон, въпросът е по-скоро към него. Вероятно има причини. Аз даже в парламента питах кой да води делегацията, тъй като съм служебен премиер. Видях, че и този въпрос ги раздели. Затова предложих на президента да сме заедно. Не знам защо той не го прие. Негово лично решение е, коментира още Главчев.

Гарантирам, че няма да изпращаме български войници в Украйна. Впрочем и НАТО няма намерение да изпраща войски там, увери още служебният премиер. Той напомни, че самият генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг е бил тук е уверил това, но и че НАТО се опитва да помага без да се въвлича в конфликта.

Предпочитам да ми се даде оценка от българските граждани и участниците в този процес. Сигурно някъде съм допуснал грешки, но не съм професионален премиер, нито външен министър. Може би хората си спомнят, че в началото, когато приех мандата от президента, казах, че основното е организиране на честни и прозрачни избори, а второто - запазване на европейския и евроатлантически път на страната. Третото, което казах, е, че животът все пак си продължава и когато възникват ситуации, ще трябва нашето правителство да го решава. Мисля, че и с това прилично се справяме.

Различни ресори са реалистични. В момента няма разговори да ресори. Първо избраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска предложения от държавите-членки, след това ще бъдат сондирани кой какъв ресор да получи. Нея я избраха преди няма и една седмица. Септември започва активният политически сезон. Единствената опасност бе да има извънреден съвет да се смени кандидатурата, ако тя не бе избрана. Сега тя първо ще предложи г-жа Калас за външен министър на ЕК и неин заместник. След това започват разговорите за ресорите. Ранен е етапът.

Не ми се ще да коментирам хипотези. Нека стане факт и тогава ще коментирам, каза премиерът за очакваното решение на Конституционния съд по промените в основния закон, с които Главчев бе назначен за служебен премиер.

В Сметната палата ми е по-удобно, дотолкова колкото е по-спокойно и съм си в професията. В Министерския съвет е много сериозно предизвикателство, но аз не се отказвам от предизвикателствата. Бил съм и председател на Народното събрание. На който и пост да съм, гледам да си свърша работата, каза Главчев.

На друг въпрос от "24 часа" - защо е сменил шефът на държавния авиационен оператор и на негово място е назначен Тодор Коджейков, каза: Тук си струва да поясня. Министърът на транспорта е този, който сменя и назначава началника на авиоотряда. Иска се съгласуване от премиера и то е получено. Имаше ситуация, заради която аз се съгласих. Няма как да не знам за това. Има обстоятелства, които ме накараха да съгласувам това предложение.

А на въпроса какво е състоянието на Сметната палата и не изостава ли затова, че той е служебен премиер, каза: Е, Сметната палата е имало и много преди мен. Там си работят професионалисти. Така че никакво влияние не трябва да има там. 

Никакви притеснения нямам за ревизия. Професията ми е такава, че съм бил винаги за възможно най-много проверки, подчерта Главчев.