Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът може да бъде пенсиониран още тази седмица

Младият политически убиец стреля по Тръмп, но всъщност улучи Байдън – без да иска, той ускори плановете за преждевременно пенсиониране на действащия президент. Залагам 10 лева, че ще имаме новина още тази седмица.

Защо тази седмица? Защото тя е фатална за политическата режисура. Отваря се голяма, световна сцена. От понеделник до сряда в град Милуоки, щат Уисконсин, ще се състои конгресът на републиканците, който официално ще номинира Тръмп за президентски кандидат. Представете си сцената - току-що раненият в ухото русокос герой излиза пред истерясалата от възторг тълпа и целият свят гледа стреснат, трогнат, очарован. Както пише Смирненски в “Гладиатор”:

Спокоен, той спря на арената ширна.

Спокоен изправи глава.

Гърми там тълпата и в глъчка неспирна

отронва неясни слова…

Само че тълпата на републиканците няма да отронва неясни слова, а ще скандира земетръсно: “Тръмп! Тръмп! Тръмп!” Ще бъде нещо като рок концерт на Елвис като млад и целият свят ще го гледа.

Тези екзалтации са силно заразителни и остават незаличими следи в колективното подсъзнание. Не, това не трябва да се допуска!

Не трябва, но как да се спре? След месец ще е конгресът на демократите и там на сцената ще изпълзи с препъване и влачене на краката един немощен човечец в напреднала деменция. Дявол знае какъв гаф ще сътвори от трибуната, но ще го сътвори със сигурност и целият свят ще се смее, а демократите ще мълчат, потопили очи.

Не, не ми се вярва да чакат дотогава. Контрастът между тези два образа не само че ще гарантира изборите за Тръмп, но и ще нанесе поражение по-надолу в изборните битки за Конгреса, щатските правителства и парламенти и местните власти. Нужен е план Б, сега и веднага.

Ако например Байдън се откаже от президентството до сряда, Камала Харис веднага ще положи президентска клетва и ще дръпне като гигантски магнит всички микрофони, камери и репортери с бележници в ръка. Ще бъде първата жена президент, при това чернокожа. Поне седмица тя ще има огромна гравитация. Тогава простреляният Тръмп ще мине назад, някъде в миманса на новините.

Това изискват законите на режисурата и ако демократите пропуснат този шанс, значи наистина са объркани и безпомощни.

Планове за отстраняването на Байдън наистина има и те си се развиват, но сега събитията ги изпревариха. Онзиден например вестник “Вашингтон пост” публикува открито писмо от 168 видни фенове на демократите, включително и най-важните спонсори на партията, които призовават Байдън да се оттегли. В. “Ню Йорк Таймс” вече започна да брои конгресмените, които или искат оставка, или проявяват загриженост. Там цепенето напредва бавно, но сигурно. Все пак трябва да знаем, че американските конгресмени, за разлика от българските, са отговорни на първо място пред избирателите и пред спонсорите си, а партийната дисциплина не е като букаи на краката.

Но кой ти гледа конгресмените – самият Джордж Клуни, да не обяснявам кой е Клуни, поиска оставката на Байдън от свещената трибуна на в. “Ню Йорк Таймс” след трагичния дебат с Тръмп.

“Беше ли той уморен? – пита Клуни. – Простуда? Може би. Но лидерите на нашата партия трябва да спрат да ни убеждават, че 51 милиона не са видели това, което видяха…. Като демократи ние колективно затаяваме дъх или намаляваме звука всеки път, когато видим как президентът, когото ние уважаваме, слиза от самолета или се връща към микрофона, за да даде отговор, който не му е предварително написан…. Това се дължи на възрастта. Нищо повече. Но то не е нещо, което може да бъде обърнато. Ние няма да спечелим през ноември с този президент.”

Само три седмици преди това актьорът Клуни организира спонсорска вечеря за кампанията на Байдън. Един куверт струваше 10 хиляди долара. Сега зевзеците настояват Клуни да върне парите на хората – нима не знаеше, че Байдън е нефелен? Всички го виждаха, само Клуни не е знаел? Както и да го погледнем, измамата си е измама.

Между другото, проблемът на Байдън очевидно не е във възрастта, както твърди Клуни. Сенаторът Бърни Сандърс например е с 1 година по-стар, но умът му е остър като бръснач, а и краката не се влачат. Проблемът е в патологичното и необратимо заболяване на мозъка.

Дневникът на Белия дом показва, че между юли миналата и март тази година е имало 8 (осем) посещения на доктор Кевин Канард, световен специалист по паркинсонова болест. Но сътрудниците отричат той да е преглеждал Байдън, посещенията му са някаква рутина.

Явно тече голямо надлъгване, но признаците на заболяването са повече от очевидни. По “Фокс нюз” се появи друг виден невролог – доктор Том Питс – и заяви, че може да диагностицира паркинсона на Байдън “от другата страна на Мола”. Под “Мола” в случая се разбира огромното пространство - близо 2 километра, между Вашингтонския монумент и Конгреса на САЩ. (https://www.msn.com/en-us/health/other/neurologist-says-biden-displays-hallmark-symptoms-of-parkinsons-not-a-hard-case-to-diagnose/ar-BB1pHoB9) Един от признаците, че демократите се готвят да извадят на преден план Камала Харис,. Според новото изследване на близката до партията социологическа фирма Bendixen & Amandi Харис бие Тръмп с 42 срещу 41 пункта, докато самият Байдън определено губи. Значи тя е за предпочитане. Уви, всички останали агенции, а те са десетки, са на точно обратното мнение.

Ако демократите наистина търсеха кандидат, който да бие Тръмп, веднага щяха да го намерят. Например още по-стария Бърни Сандърс или малко по-младата сенаторка Елизабет Уорън. Много сериозни шансове би имал и Робърт Кенеди - младши, стига да му се даде възможност да се изявява на националната сцена.

Но те имат сериозен недостатък - малко по-леви са от статуквото. И тримата са от школата на “Новата сделка” на Франклин Рузвелт, която доминираше американската политика чак до 80-те години на новия век. Освен това и тримата не си падат по глобализацията, нито по задължителната смяна на пола, нито по безкрайните войни. И точно това ги дисквалифицира сред партийната бюрокрация много по-сигурно, отколкото паркинсонът, алцхаймерът и деменцията. Демократическата партия приложи какви ли не хитроумни схеми, за да отстрани по-популярните и смислени кандидати още по време на кампаниите през 2016 и 2020 година. И сега е в капан.

Но всяко зло за добро – ако партията на демократите претърпи катастрофата, която се очертава, ще ѝ се наложи да се прочисти и да се обнови. Още 4 години Тръмп ще ѝ подейства като клизма. Нейното очистващо действие не може да не се усети и в София.