Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожар обхвана района на Перник Снимка: Фейсбук/ Андон Андонов
Пожар обхвана района на Перник Снимка: Фейсбук/ Андон Андонов

На много места в България в събота горяха пожари, борбата с някои от тях продължава и в късните часове на деня. В 21 области беше обявен червен код за опасност от пожари.

Пожарникари и доброволци гасят пламъците от ранни зори. Към тях в редица райони се присъединиха и военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната.

В 6 ч. тази сутрин, военни са гасили на пожар в ямболското село Мелница, като огънят лумнал в горска и земеделска земя.

Един от най-сериозните пожари е този край село Михилци

Два вертолета на Военновъздушните сили ВВС – Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиобаза – Крумово през вчерашния ден, 12 юли, гасиха два пожара – в боровата гора в труднодостъпната местност в Средна гора между селата Михилци и Песнопой и по-късно възникнал пожар в района на село Срем, община Тополовград, област Хасково.

При пожари край Хасково изгоряха 13 къщи и 6 леки коли 

Участието на вертолет Ми-17 в гасенето на горския пожар в област Пловдив продължи три часа, като бяха направени 21 захода и бяха хвърлени 42 тона вода. Вторият вертолет AS 532 AL Cougar изпълни задача с продължителност пет часа и 25 минути, като направи 52 захода и хвърли 83 тона вода. След това той е бил пренасочен към пожар в района село Срем, община Тополовград, където за два часа и 15 минути направи три пуска на шест тона вода.

Пожарът край Михилци все още не е овладян и към този час. Заради него пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци бе временно затворен в двете посоки, съобщиха от МВР. Полицейски екипи пренасочваха движението. Борбата с огнената стихия там продължава над 30 часа. Днес много хора се отзоваха и заедно с огнеборците, служителите от горското стопанство и военни от Стрямската бригада в Карлово, пожарникари от Копривщица, Габрово и София, както и доброволци от формированието "Пловдив 112". Пламъците край Хисаря стигнаха до военните складове над града. В битката с огнената стихия в утрешния ден също се набират доброволци. 

Междувременно нов пожар обхвана гористата местността Момини гърди край Баня, накъдето веднага бяха насочени четири екипа на Пожарната. Теренът е от широколистна гора, изоставени лозови и розови градини. Късно тази вечер пожарът беше овладян.

Два хеликоптера от 24-та авиобаза – Крумово са гасили още един пожар, възникнал в землището на село Горноселци, община Ивайловград, област Хасково.

Огнена стихия бушува и между селата Гранитово и Мелница в Елховско. Огънят пламна вчера в ранния следобед и обхвана вече 8000 декара. Към този момент няма опасност за населените места, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова.

По-рано днес огнената стихия беше ограничена в определен периметър, но заради силния вятър в района в следобедните часове отново се разрази. На площ от 2500 дка пожарът е низов в широколистна гора, а на 5500 дка горят сухи треви и храсти.

Десетки огнеборци, военнослужещи, гранични и горски служители, доброволци продължават борбата с огъня. На мястото са шест противопожарни автомобила и водоноски от военните поделения в Кабиле и Безмер.

Пожар пламна още в гориста местност между селата Мелница и Срем, както и в посока с. Лесово, Ямболско.

Големия Пожар в с. Стрем е овладян, като няма опасност за населените места. Екипи на пожарната продължават работа, евакуираните хора са вече по домовете си и в безопасност.

Двадесет и петима души, пострадали от бушуващите пожари около с. Срем бяха евакуирани и настанени в Устремския манастир "Св. Троица", съобщиха от Сливенската митрополия. Има засегнати от пожара къщи в селото.

Сухи треви и храсти се подпалиха и в местността под старата телевизионна кула край Русе, каза регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

В гасенето са се включили служители с шест противопожарни автомобила, както и огнеборци, които не са били на смяна. Те са били подкрепени и от шестима представители на доброволното формирование към Община Русе.

Пожар пламна още край с. Студена, където ситуацията за момента е тежка и пожарът продължава да се развива. Пътят за селото е затворен. Горят борови гори, дъбова гора, смесени насаждения и ниви. Към момента засегнатите площи са около 30 000 ДКА. На терен работят 6 пожарни екипа, доброволци и горски служители. Огънят успя да влезе на територията на село Равна гора и да изпепели няколко къщи. Постройките са необитаеми. Огънят е много близо и до селата Мустрак и Димитровче. Евакуация не е започнала.

Според полицията причинителят на пожара е 60-годишен мъж, който косял треви между орехови дървета и така е предизвикал огъня. Той не е задържан, тъй като е пострадал.

Пожар се разразил днес в близост до лятната резиденция на Ахмед Доган в парк "Росенец" край Бургас.

Запалили са се сухи треви и храсти. Два противопожарни автомобила и огнеборци гасиха пожара.

Още един пожар гори в посока село Росен, казаха за БТА дежурните от регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас.

Към мястото на пожара там също са изпратени две противопожарни коли.

Активен остава пожарът край Ново село в Огражден планина, до границата с България, където гори борова гора, съобщават от Центъра за управление при кризи в Северна Македония. За потушаването му от МВР снощи съобщиха, че полицейски хеликоптер е изхвърлил 45 тона вода в рамките на вчерашния ден, за да бъде предотвратено навлизането на огъня в дъбовата и букова гора. Днес се включиха и специализираните самолети за гасене на пожари.

От Центъра за управление на кризи съобщават, че от тази сутрин хеликоптер на армията се е включил и в гасенето на пожара в планината Серта, в района на Неготино, който гори трети ден, а на заседание снощи Кризисният щаб на Община Неготино е препоръчал на домакинствата в града и селата да почистят тревните площи около дворовете, имотите и други площи и да не се придвижват към критичните места на пожара, предава БТА.

Трети ден продължава и гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница, обхванал около 120 декара частна гора. Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере, пише БНР.

Пожар обхвана района на Перник Снимка: Фейсбук/ Андон Андонов
Пожар обхвана района на Перник Снимка: Фейсбук/ Андон Андонов
Пламна още едно огнище.
Пламна още едно огнище.
Пламъците за втори ден пълзят към Баня.
Пламъците за втори ден пълзят към Баня.
Пожарът край Баня, Карловско
Пожарът край Баня, Карловско
Пожарът край Баня, Карловско
Пожарът край Баня, Карловско