Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Половината от пленарната зала трябва да подкрепи правителството, за да бъде избрано то в сряда.
Половината от пленарната зала трябва да подкрепи правителството, за да бъде избрано то в сряда.

На колко гласа подкрепа може да разчитат от ПП-ДБ, ако предложат правителство с втория мандат.

Ето какво показват сметките:

ПП-ДБ има 39 депутати. Със сигурност към момента имат декларирана подкрепа от вече 24-мата независими около Ахмед Доган. "Да. Ние бихме проявили разум за диалог с ПП-ДБ. Нека видим каква програма биха представили и какви цели", декларира Джевдет Чакъров на влизане в парламента тази сутрин.

От останалите независими може да се очаква подкрепа от групата от "Величие" около Николай Марков и Виктория Василева, които са седем души.

Подкрепа се очаква да даде и БСП с нейните 18 депутати, след като вече декларира готовност за такава за третия мандат и настоява за надпартийно правителство от експерти, зад което за застанат всички партии в парламента. Волята на кого да го даде е на президента, но независимо на кого избере да го даде, ние сме готови да помагаме, обясни зам.-шефът на НС Драгомир Стойнев в коментар за третия мандат преди дни, когато вариант също беше да е на ПП-ДБ.

ИТН, които имат 16 депутати, вече заявиха, че са склонни да говорят с ПП-ДБ. Ще разговаряме с тях, заяви Павела Митова тази сутрин.

Така ПП-ДБ евентуално могат да разчитат дотук на 104 гласа.

Дори и да получат подкрепа от всички независими, пак ще имат само 111 гласа.

За да направят мнозинство от 121 ще им е нужна подкрепа от ГЕРБ, "Възраждане" или ДПС на Делян Пеевски

Зам.-шефката на групата на ГЕРБ Деница Сачева обяви днес, че позицията им за неподкрепа на втория и третия мандат остава непроменена. 

Искра Михайлов от хората на Пеевски не отхвърли изрично опцията да подкрепят втория мандат. Как обаче ПП-ДБ ще приемат такава подкрепа, при положение, че Кирил Петков от дни говори за разграждане на модела "Пеевски".

Третата опция е "Възраждане". Те вече говорят за анти-ГЕРБ правителство. Кирил Петков пък спомена нещо от сорта, че ги свързва патриотизмът. 

Така че въпросът остава КОЙ.