Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джорджо Армани на последното си ревю в Париж СНИМКИ: Инстаграм/giorgioarmani
Джорджо Армани на последното си ревю в Париж СНИМКИ: Инстаграм/giorgioarmani

1. И деня на 90-годишния си юбилей – 11 юли, Кралят на модата ще прекара, работейки в Милано така, сякаш е на половината от възрастта си. Пълният с идеи, страст и ентусиазъм дизайнер не спира дори в деня на празника си.Изглежда така, сякаш има още няколко десетилетия живот. И всичко това – само дни след последното си ревю в Париж,на което в края на юни представи новата си колекция Armani Privé. Италианецът вече мисли за следващото събитие – ревюто си през есента в Ню Йорк, където не е дефилирал от 11 г. Там ще представи колекцията си за пролет 2025 г.През февруари догодина пък ще дефилира в Милано.

2. През октомври кралят на модата ще открие нова сграда на компанията си на Медисън авеню в Ню Йорк. Става въпрос за огромен комплекс, който включва жилища, ресторант „Армани" и нови бутици „Джорджо Армани" и „Армани Каза" (луксозната му колекция за дома).

3. Армани се ражда в град Пиаченца и е с италианско-арменски произход. Учи две години медицина, но зарязва университета за работа, която му намира една приятелка. Започва като служител в търговската верига „Ринашенте" в Милано до катедралата Ил Дуомо и скоро е забелязан заради креативността си. През 1964 г. го кани го на работа модният дизайнер Нино Черути.

4. В автобиографичната си книга, която публикува неотдавна, Армани изясни каква е философията в работата му. „В този период от живота и кариерата ми това е начин и да оставя като лично наследство и метода, по който групата „Армани" ще може да се опре в бъдещето, когато мен вече няма да ме има. Грижата за планетата, за хората и за обществото са главните пунктове на този начин на мислене...Светът е пълен с думи, но са действията и фактите тези, които говорят".

5. Най-лошото нещо за него – времето, през което няма какво да прави. В момента, в който приключи един проект, той вече започва следващия, без дори да се спре за кратък отдих.

6. Армани е на 41 г., когато дебютира във висшата мода през 1975 г. - тогава създава компанията със съдружника си Серджо Галеоти. На подиума моделите му дефилират година по-късно. Идеята на Армани е да постави началото на „система италианска мода, на Made in Italy ". Без него със сигурност стилът на Апенините щеше да поеме по съвсем друг път. През 1985 г.на италианския моден хоризонт се появяват няколко големи имена – Лаура Биаджоти, Марио Валентино, Джани Версаче, Мариуча Мандели (Криция),Паола Фенди, Валентино Гаравани, Джанфранко Фере, Мила Шон, Отавио Мисони, Франко Москино, Лучано Сопрани. От всички тези гиганти в модата освен Армани е жив Валентино Гаравани, който е на 92 г., но той отдавна вече не работи.

7. Любимият цвят на Армани е синият – специфичният нюанс, известен като „синьо Армани". За колекциите си предпочита студените тонове. Той дори измисли нов цвят, наречен greige, комбинация от сиво и бежово.

8. Страст на Армани са и ориенталската и арабската култура – това се вижда и от ризите му с яки в корейски стил.

9. Армани е един от най-богатите хора на планетата със своите 11,3 млрд.долара според „Форбс" и е третият най-богат италианец за 2024 г. Има много къщи и апартаменти по света, но се чувства най-добре в Милано и на сицилианския остров Пантелерия.

10. Какво прави един човек елегантен според Армани? „Неговият поглед, онова, което е в главата на човека, онова, което би искал да видиш у другите. Тогава си готов да бъдеш елегантен", казва дизайнерът пред сп."Венити феър".

Армани с Кейт Бланшет на последното си ревю в Париж СНИМКИ: Инстаграм/giorgioarmani
Армани с Кейт Бланшет на последното си ревю в Париж СНИМКИ: Инстаграм/giorgioarmani