Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Киър Стармър

Снимка: Уикипедия
Киър Стармър Снимка: Уикипедия
  • Свири на флейта и играе футбол

Новият британски премиер Киър Стармър стигна до най-високия пост в държавата по изключително бърза писта. 61-годишният политик влезе в парламента на Обединеното кралство преди по-малко от десетилетие, след като преди това градеше изключително успешна кариера като адвокат по правата на човека, а впоследствие и като ръководител на Кралската прокуратура.

Стармър е роден в Лондон. Баща му е бил механик, а майка му - медицинска сестра в британското обществено здравеопазване NHS. Признава, че точно скромното детство го е насочило към юридическата професия. Завършва право в университета в Лийдс, а след това и магистратура в Оксфорд. Започва работа като адвокат, като поема обществено значими дела, включително срещу затварянето на мини от бившия консервативен премиер Маргарет Тачър. Става съветник по човешките права на премиера Тони Блеър, който единствен е постигал по-голяма изборна победа начело на Лейбъристката партия.

През 2008 г. Стармър е назначен за ръководител на Кралската прокуратура, а 6 години по-късно е удостоен с рицарско звание за заслугите си към наказателното правосъдие.

През 2015 г. за първи път е избран за депутат от Лейбъристката партия. Отредена му е роля

да бъде неин министър

в сянка по въпросите

на имиграцията

и референдума за излизането на Великобритания от ЕС. Стармър е против Брекзит, но сега не смята да преразглежда решението за него. По-скоро ще се стреми за постигане на по-добри отношения с Европа и евентуално преразглеждане на споразумението за раздялата между Лондон и Брюксел, постигнато от консерваторите.

По време на предизборната кампания той обеща партията му да даде старт на десетилетие на национално обновление, ако получи властта. Това включва изграждане на достъпни домове за младите хора, създаване на нова публична енергийна компания и повторно национализиране на железопътните услуги, за да бъде намалена цената им. Лейбъристите се заричат също да намалят рекордната имиграция в Обединеното кралство и списъка на чакащите с месеци за лечение, който достигна до 7,5 млн. души по време на управлението на консерваторите.

“Икономическият

растеж и социалната

справедливост трябва

да вървят ръка за ръка”,

каза Стармър в отговор на предупреждения от опонентите си, че ще съсипе страната за 100 дни, ако реализира намерението си да увеличи данъците за богатите.

Новият британски премиер е кръстен на първия лидер на Лейбъристката партия Киър Харди. Като дете свири на флейта и играе футбол, а приятели го наричали “супербой” заради разнородните му интереси и занимания, с които винаги се справя добре.

Оглавява Лейбъристката партия през 2020 г. в момент, в който тя е преживяла тежка изборна загуба, но успява да я изведе до победа благодарение на лявоцентристката политика, която води. Съпругата му Виктория избягва светлината на прожекторите. Тя също е юрист и работи в областта на трудовата медицина за NHS. Родители са на две деца, но никога не са ги показвали или говорили публично за тях.