Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Царството на Перун, Тервел Куцев
Царството на Перун, Тервел Куцев

Росица Димитрова снима бременна най-тъмното нощно небе, Михаил Минков подчертава човешката миниатюрност, а Тервел Куцев се качва на връх Вихрен - трона на бог Перун

Трима българи се класираха между 25-имата най-добри астрофотографи в конкурс, организиран от блога за пътешествия и фотография Capture the Atlas. Над 5000 снимки на Млечния път са се състезавали да попаднат в челните редици. В шортлистата са Росица Димитрова, Михаил Минков и Тервел Куцев. Надпреварата се провежда за седми път и както винаги в края на май, когато е пикът на гледките на нашата галактика.

Пустинята Вади Рум, Йордания, Михаил Минков
Пустинята Вади Рум, Йордания, Михаил Минков

Целта е, споделяйки красотата й, да вдъхнови фотографите за нови кадри. "Материална награда няма, най-голямото постижение за всеки от 25-имата фотографи е популярността, която се дава на този конкурс в целия свят, и вдъхновението, което носи за хората", обяснява Михаил Минков.

Цъфнало бутилково дърво, Росица Димитрова
Цъфнало бутилково дърво, Росица Димитрова

Новината за събитието и избраните кадри вече е публикувана в авторитетни издания като NatGeo Spain, The Guardian, BBC, Forbes, Daily Mail, Gizmodo, PetaPixel, няколко медии от Австралия и Нова Зеландия.

Призрачният кораб, Росица Димитрова
Призрачният кораб, Росица Димитрова

Снимка на Минков на Млечния път попада сред най-красивите за втора поредна година. "Тази година съм още по-щастлив, защото сме трима фотографи от България, което за нашата страна и малката астрофотографска общност е голямо събитие", казва той. Нарекъл е заснетия в пустинята Вади Рум в Йордания кадър "Суетата на живота".

Естествено синьо, Тервел Куцев
Естествено синьо, Тервел Куцев

Споделя, че концепцията му е да подчертае яркия контраст между необятността на Космоса и миниатюрната природа на човечеството. "Композицията умишлено привлича фокуса на зрителя към малка фигура, подчертавайки нашата незначителност в голямата схема на Вселената, докато на фона доминира величественото ядро на Млечния път - обяснява фотографът. - Винаги, когато дръзвам да заснема нощното небе, се изпълвам с чувство на смирение и благодарност за съществуването си. Сякаш проблемите ми намаляват пред грандиозността на Вселената и отново огромната любов, която изпитвам към семейството си и красотата на самия живот, прави всичко останало да изглежда тривиално."

Персеидите, Тервел Куцев
Персеидите, Тервел Куцев

Росица Димитрова пък е заснела своя печеливш кадър "Цъфнало бутилково дърво" на остров Сокотра в Йемен, докато е била бременна в 11-ата седмица с второто си дете. Къмпингуването и снимането през цялата нощ изобщо доста са я изморили, но си е струвало. Разкрива, че това е било нейна сбъдната мечта, защото нощното небе на Сокотра е най-тъмното, което може да се наблюдава на Земята. А фонът направо е извънземен.

Драконовото дърво, Росица Димитрова
Драконовото дърво, Росица Димитрова

"Разкошните бутилкови дървета на Сокотра са особено красиви, когато са в пълния си разцвет. Те цъфтят само за няколко седмици през февруари и март и гледката е хипнотизираща. Искате да я видите отново и отново", казва Димитрова. Тя мечтае да заведе и двете си дъщери на остров Сокотра.

За разлика от нея и Михаил Минков третият българин, чиято снимка на Млечния път се класира в списъка с най-добрите, черпи вдъхновение от българската природа. Неговият кадър е от най-високите части на Пирин. Тервел Куцев го е кръстил "Царството на Перун".

Пустинята Вади Рум, Йордания, Михаил Минков
Пустинята Вади Рум, Йордания, Михаил Минков

"За малката си площ България е страна с много разнообразен ландшафт. Имаме общо 39 планини, като една от любимите ми е Пирин заради скалистите върхове, които сякаш са създадени от човек - обяснява той. - Вихрен (2914 м), мраморният връх в центъра на панорамата, е най-високият в Пирин. Красотата му ме накара да се влюбя в алпинизма и съвсем естествено се превърна в любимо място за астрофотография." Тервел Куцев разкрива още, че планината носи името на могъщия славянски бог на гръмотевиците Перун. А Вихрен се смята за негов трон. "Усещането да стоиш под красивото нощно небе, любувайки се на царството на Перун, е незабравимо", категоричен е Куцев.

Така той, Росица Димитрова и Михаил Минков доказват, че колкото и да е прецизна съвременната техника, изображението няма да бъде толкова уникално и незабравимо без въображението на фотографите.

Пазителят на пустинята, Михаил Минков
Пазителят на пустинята, Михаил Минков