Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктория Василева четири пъти бе депутат. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Виктория Василева четири пъти бе депутат. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
  • Виктория Василева беше 4 пъти депутат, научи ценни уроци от Сивия кардинал на СДС Христо Бисеров и се разочарова от Слави Трифинов
  • Твърдят, че това е жената зад успеха на новата партия, която независимо дали е в нея или в ИТН, зад гърба й винаги има 50-60 хил. гласа, но самата тя казва, че е редови член

Срещаме се с Виктория Василева в офиса в центъра на София. Светъл, просторен, а срещу външната врата в стаята стои чудотворната икона на Света Богородица. Във всяко от двете помещения се вижда ликът на св. Иван Рилски. Започваме разговор за времето, когато се запознахме – в далечната 1998 г. Тогава тя бе млад депутат в СДС. Бързо навлезе в енергетиката и бе един от най-подготвените народни представители в тази сфера. През цялото време до 2003 г. бе в ръководството на младежкото СДС и работеше със структурите по места.

След загубата на изборите излезе от политиката и името й нашумя отново покрай референдума, стартиран от "Има такъв народ" (ИТН) през 2016 г. Пет години по-късно, през 2021 г., Василева бе избрана за главен секретар на партията, след което стана народен представител, после зам.-председател на парламента и зам.-шеф на групата.

На предсрочните избори през юли и ноември отново влезе в Народното събрание, като участва в преговорите за съставяне на кабинет с "Продължаваме промяната". През юли 2022 г. напусна партията и парламента. Едва наскоро стана ясно, че Виктория Василева е сред "моторите" на тикток партията "Величие", която се оказа голямата изненада на последните избори. Самата тя отрича и казва, че е обикновен член.

- Г-жо Василева, как се разви животът ви след СДС?

- Върнах се на работа в АЕЦ "Козлодуй", но обстановката бе такава, че меко казано, бях принудена да напусна и дойдох в София, за да се занимавам с една от моите специалности - маркетинг и реклама. Работех в различни медии, в списание "Кухнята", в тв "Европа" бях директор на рекламата, в някакъв момент спечелих състезанието в предаването "Вот на доверие" в Би Ти Ви с водещ Иван Гарелов и господин Евтим Милошев ме покани да започна да работя за техния екип (на Слави Трифонов – бел. ред.). Първоначално станах търговски директор в една от техните фирми, която се занимаваше с разработка на софтуер за телевизии, след което станах изпълнителен продуцент на "Шоуто на Слави". Впоследствие поех цялата администрация и се занимавах с всичко извън креативната част на шоуто.

- Навсякъде в медиите се прокрадваше информацията, че всъщност вие сте партийният строител в сянка, къде натрупахте този специфичен стаж?

- Навремето имах честта да изградя структурите на младежкия съюз на демократичните сили в рамките на СДС. Може би затова много често казват, че съм ученичка на Христо Бисеров, но истината е, че от него черпех опит, защото той беше изключителен организатор и аз като по-млад човек съм се учила на това как се правят структури. Но това съвсем не означава, че с него сме кой знае колко близки, просто работехме заедно. Факт е, че това е много специфичен организационен опит и когато стартирахме с ИТН някак по съвсем естествен път се оформи идеята аз като единствения човек с политически опит да помогна за създаването на партията, на структурите, на учредителните събрания. 

СЛАВИ ТРИФОНОВ
СЛАВИ ТРИФОНОВ

- Може ли да си спомните някой ценен урок от Бисеров?

- Има един, който няма да го забравя. Във всяка партия има много хора, които ходят при лидерите или при други от ръководството, за да злословят против някого. Бисеров беше човек, който никога не обръщаше внимание на подобни неща, проверяваше си информацията и ако е подвеждаща или манипулативна, спираше да общува с манипулатора. Бе много внимателен в отношенията си с хората, не се държеше като Сивия кардинал, макар че всички го наричаха така. Това беше по-скоро заради сиво-белите му коси, отколкото заради работата му. Аз също не допускам някой да злослови пред мен за други.

- При първото си влизане в парламента ИТН бе феномен, партията-месия, Слави Трифонов бе реален конкурент на Бойко Борисов, защото също като него, когато заговори, става център. Какво се случи, че "гумите на партията" така бързо спаднаха.

- Не се вслушаха в моето мнение. Винаги съм била против хора, които имат сериозен бизнес, да управляват и партия на същия принцип, на който менажират бизнеса си. Казах, че това е изключително погрешен подход, защото, колкото и да са сходни принципите, всяка една сфера си има своята специфика. Политиката е обществена дейност, в която хората идват доброволно, имат различни мотиви и на добра воля предоставят своите знания, опит, време, включително и средства, за да подпомогнат този процес. Мисля, че това, което попречи на ИТН да направят по-сериозен ръст, бе отношението към хората.

- Какво бе то?

- Все едно, че тези хора са ти длъжни.

- Слави Трифонов ли имате предвид, когато казвате, че се е изисквало изпълнение?

- Не мисля, че има някакво съмнение, че говоря за някой друг. Изискваше се сляпо подчинение и изпълнение на директивите.

- Защо се сбогувахте с ИТН? Някои се отцепиха, а вие подадохте оставка като депутат с думите, че "политика се прави с ум и сърце, а не с лакти, зъби и нокти".

- В продължение на много дълго време имах съмнения, още след първите избори, впоследствие получих поредица от доказателства, попадайки в различни ситуации. Видях какъв е подходът и имах пълните основания да се съмнявам в това, което сме тръгнали да правим заедно. Разделих се с илюзиите си. Може би капката, която преля чашата, беше персоналното отношение към мен. 

ХРИСТО БИСЕРОВ
ХРИСТО БИСЕРОВ

- Искам да се извиня за въпроса, защото е навлизане в личното пространство, но когато бяхте в ИТН, се заговори, че това е свързано с мъжа ви, който в медиите се свързваше с председателя на ДПС Делян Пеевски.

- Това не само, че не е вярно, а е абсурдно. Той е обикновен човек, никога нищо общо не е имал нито с Пеевски, нито с каквито и да е политически структури и организации.

Единствената партия, в която е членувал, бе ИТН, но няма абсолютно никакъв бизнес с председателя на ДПС. Работил е в различни фирми, известно време бе безработен, беше шофьор. За първи път чувам това.

- Какво ви привлече към "Величие"?

- С полк. Николай Марков се познаваме повече от 25-30 години. Следях неговите изяви в нестандартните медии, така да ги наречем, в социалните мрежи и ми правеше впечатление начинът, по който говори, тезите, които лансираше. Водихме много дълги разговори и установихме, че имаме доста сходни идеи какво трябва да бъде направено в политиката, за да изглежда България по различен начин.

- Какво мислите за конспирациите, за конспиративния му изказ?

- Неговият изказ понякога звучи малко странно за хората, на моменти загадъчно, с ирония, сарказъм, но виждам, че това е успешният начин да накараш публиката да се замисли, да си разчовърка мозъка.

- Ако позволите едно уточнение, което, така или иначе, витае в пространството – чували ли сте дали сред дарителите или спонсорите на партията е Даниел Славов-Дънката?

- Разсмяхте ме искрено.

- Какво мислите за думите на Мирослав Севлиевски, че сте професионален създател на партии и където и да отидете, след вас винаги вървят едни 50-60 хил. гласа.

- Знам кой е, но не го познавам, изненадана съм и му благодаря за тази невероятна реклама, но не бива да създаваме митове. Да, познавам страшно много хора и имам влияние в много среди, но не мога да преброя колко са тези, които ме подкрепят, не са малко.

- Каква е позицията ви в партията?

- Редови член, ще вляза в парламента.

- Питам хипотетично, ако някога ми хрумне да влизам в политиката и да правя партия, мога ли да ви се обадя?

- На мен трябва да ми харесва идеята, никога не правя структури самоцелно, винаги с цел и тя трябва да е в подкрепа на дадена кауза.

- Познавам ви като десен човек, лично вие притеснихте ли се от многобройните сигнали срещу "Величие" в ДАНС и в други регулаторни органи, че се подготвят паравоенни формирования, твърдеше се, че е имало призиви за присъединяване към руската частна армия "Вагнер", които след това са били изтрити. За себе си направихте ли необходимите проверки, че участието ви в тази партия няма да се окаже токсично? Че няма двойно дъно?

- Използвала съм всички възможности, за да се запозная с фактите такива, каквито са. Ивелин Михайлов не е нито кандидат за народен представител, нито е част от ръководството на партия "Величие", той е редови член, развиващ N на брой бизнеси. Неговите дейности нямат нищо общо с политическата партия. С други думи, за мен бе важно да знам дали има нещо, което би застрашило реализацията на идеите на тази партия. Но всички знаем как у нас с много шум започват да се правят проверки от НАП, ДАНС, митници, всички възможни институции в държавата и в момента, в който излязат със заключение, че няма нарушения на закона - пълна тишина. В медиите няма да откриете нищо по въпроса.

- Забелязвате ли проруски заигравки в партията?

- Аз бях от хората, които сме против смяната на националния празник 3 март, защото смятам, че независимо от отношението в България към Русия тя има заслуги за освобождението ни от турско робство. С това за мен тази тема приключва. Така че, ако това се приема за проруска позиция, аз съм съгласна да ме наричат проруски човек, но това няма нищо общо с подкрепата за войната срещу Украйна. Аз съм против тази война. Моето верую е, че с бензин пожар не се гаси, България трябва да бъде миротворец, а не войник. Изобщо смятам, че не може по отделни детайли да се правят заключения. Някои твърдят, че партията е американски проект, други – на Кремъл, обърквам се. Това са несъвместими неща. Ако Марков бе агент на Джордж Сорос, как ще е и агент на Кремъл? Отношенията им не са от най-добрите, това ще е някакъв страшен хибрид. Ние сме си българска партия и си милеем за нашата си родина, за нейните проблеми и искаме да ги решаваме. Нямаме намерение да се намесваме нито в европейските, нито в световните, нито в отношенията между Русия и САЩ за Украйна.

- В изборната нощ Марков и Михайлов казаха, че нямат нищо против членството ни в НАТО и ЕС, вас лично притесняват ли ви демонстрациите под наслова "Поход за мир", където на моменти се веят и руски знамена?

- Една идея може да обедини хора с различни симпатии, това, че някой е развял знаме на Руската федерация, означава ли, че всички останали споделят тази му симпатия?

- Много партии стартират популистки, но ако не се изпълнят със съдържание, обикновено нямат добър край?

- Популизмът може да бъде нещо хубаво, защото това означава, че политиката е обърната към хората, това е и семантиката на думата. В ИТН подходих по обратния ред – идеите да са изпълнени със съдържание, защото имахме изключително добре подготвена програма, която, за съжаление, беше напълно подменена в последния момент.

Това, което г-н Трифонов съобщи по телевизията като приоритети на партията – тях ги нямаше в програмата. Спирам дотук.

- Имате ли обяснение на какво се дължи солидната ви подкрепа сред българите в Калифорния, в квартала на богатите "Ориндж каунти"? С носталгията по родината, с народните носии на събиранията на партията?

- Няма как да вляза в обувките на тези хора, предполагам, че носталгията и тъгата със сигурност са дали отражение. А може би те повече следят нестандартните медии и социалните мрежи, отколкото официалните.

- Вероятно затова някои казват, че сте тикток партия.

- Оказа се, че Марков дори няма собствен профил там, той е създаден от негови симпатизанти, които си споделят видеа и те имат десетки хиляди гледания.