Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За домакинствата в Североизточна България електроенергията дори ще е по-евтина от юли

Поскъпването на тока е укротено до максимум 2,47% от 1 юли, а в Североизточна България дори поевтинява.

Това става ясно от доклад на КЕВР, след като комисията направи микса от енергии. Той е основно от АЕЦ “Козлодуй”, вецове на НЕК и задължителното изкупуване по договори.

Реалната цена е 189,85 лв. за мвтч, а НЕК ще продава на крайните снабдители, които доставят тока за дома, за 127,68 лв.

Разликата би трябвало да се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система”, чийто дефицит от 449 млн. лева наскоро бе попълнен с пари от бюджета.

Предвижданията, че от 1 юли ще се върне таксата “задължения към обществото”, не се сбъднаха и тя остава 0 лева. Така домакинствата в Западна България ще плащат за ток с 2,74% повече от юли. В цените са включени таксите за достъп и пренос през мрежите на ЕСО и на ЕРП-тата.

За домакинствата в Югоизточна България, чийто снабдител е ЕВН, дневната тарифа ще се увеличи с 1,26%.

А за битовите потребители в Североизточна България ще има дори по-евтин ток. Снабдител в този район на страната е “Енерго-Про”. (Каква дневна и нощна тарифа предлагат дружествата, виж графиката горе вляво.)

Парното и топлата вода в цялата страна поевтиняват. (С колко, виж графиката горе.)

128,25 лв. за мегаватчас ще струват в София от 1 юли, което е намаление със 7,02%.

С 14,09 на сто се понижава цената в Бургас, във Враца пада с 11,35%, а в Разград - с 11,70%. В Пловдив парното струва с левче на мегаватчас по-малко от софийското. С между 7 и 8% поевтинява топлинната енергия в Плевен и Перник.

Най-скъпо ще бъде парното във Варна - 131,86 лв., но и тук цената намалява с 3,74 на сто, следвана от София, Велико Търново и Пловдив.