Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Кадър: Екс/ @realDonaldTrump
Доналд Тръмп Кадър: Екс/ @realDonaldTrump

Тръмп е осъден по всички повдигнати 34 обвинения по делото за "пари срещу тишина" от съдебните заседатели. Това е уникална присъда, защото по всяко едно обвинение се изискваше пълно единодушие, за да бъде осъден. На 11 юли, в 10 ч сутринта, съдия Мърчън ще произнесе присъдата и Тръмп ще влезе в историята като първия осъден президент.

Какви са последиците за изборите?

Много наблюдатели смятат, че няма да има такива, защото законът не забранява на осъден да се кандидатира за президент и защото рейтингът не бил повлиян от процеса.

Аз не смятам така.

Наистина, избирателната система в САЩ не позволява на осъден да се кандидатира за която й да било позиция, освен за президент. Това обаче съвсем не означава, че за колебаещите се избиратели, които ще решат битката им е все едно дали ще имат за президент осъждан или не. Тяхната логика не е като на твърдите ядра. А последствията за репутацията на САЩ не са за пренебрегване - които ако бъдат използвани в кампанията подходящо от избирателите надали биха вместо намалили шансовете на Тръмп. Отделно, това е най-невинното спрямо престоящите още три дела по много сериозни обвинения, които - макар и да не завършат до изборите - ще държат Тръмп в съдебните зали вместо в кампания. А тактиката му - да обвинява съдиите /системата за заговор срещу него не сработи, а друга досега не е показвал, че има.

Този знак е важен и за нашето статукво, което дълбоко се надява Тръмп да спечели. Всъщност, вече на няколко пъти бяха предприети маневри за сближаване на позициите по международната политика с лагера на "приятелите" на Путин. И от президента - с неговите проруски позиции за войната в Украйна и посещения при Орбан. И от служебния кабинет - с непохватния и скандален начин, с който се опита да промени десетилетна позиция на България по геноцида в Сребреница в услуга на Вучич. И от енергийния антураж, зает активно да строи вертикалния газов коридор за И руски газ, докато енергийният министър си прави снимки с държавния секретар по санкциите в САЩ. Внимавайте какво се случва в БПЦ и кого готвят за нов патриарх.

На фона на тази Гранд опасност - демократариатът е зает със себе си и как не би гласувал за някой не достатъчно демократичен, десен, красив, умен и т.н. като ПП-ДБ. Вместо да извади щраусовата глава от пясъка и да си спомни съвета на Навални как да се гласува умно: колкото повече хората гласуват за най-голямата опозиция на властта, толкова по-голям проблем ще й създаде и шансове да падне.

От Фейсбук.