Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Емануил Савойски СНИМКА: Уикипедия
Виктор Емануил Савойски СНИМКА: Уикипедия

Още не могат да намерят място за урната на Виктор Емануил Савойски

Виктор Емануил Савойски, синът на последния италиански крал Умберто II и на Мария Жозе, почина на 3 февруари в къщата си в Женева. Погребението му беше седмица след това в катедралата на Торино „Ил Дуомо". Ако Италия беше останала монархия, принцът престолонаследник щеше да стане крал. Той написал в завещанието си, че иска да бъде погребан в криптата на базиликата в Суперга, Пиемонт. За пръв път в историята на Савоите техен наследник беше кремиран. Изборът за това беше заради липса на място за гроб, където да бъде поставен ковчег.

Скоро ще станат 4 месеца от смъртта на Виктор Емануил Савойски и въпреки това урната с праха му още не е поставена в специално място в криптата. Вместо това тя се намира в заключена стаичка в базиликата в очакване да се намери подобаващо място.

Базиликата в Суперга СНИМКА: Уикипедия
Базиликата в Суперга СНИМКА: Уикипедия

„Човек без късмет. Не може да намери мир и след смъртта си", казва Уго д'Атри, президент на Националния институт за почетната гвардия.

Савойският наследник без трон, както наричаха приживе Виктор Емануил Савойски, не може да бъде погребан в криптата според традицията на династията си, защото зa това са необходими три оторизации.Първото разрешение трябва да дойде от Агенцията за държавна собственост, второто- от Министерството на културата, а третото – от Службата за опазване на културните ценности на Торино. Проектът за гробницата на Виктор Емануил бил представен от семейството му още на 1 април, но не бил одобрен. Според италианските медии проектът бил „скъсан" от Министерството на културата, тъй като то не разрешило да се внасят промени в криптата на църквата.Мотивът за това бил, че тя е предназначена за специални погребения и не следва правилата, характерни за гробищните паркове. В резултат на всичко това проектът бил променен, за да се спазят изискванията на архитектониката на църквата , но ще минат месеци, преди да бъде одобрен. Според италианските медии покойният братовчед по майчина линия на Симеон Сакскобурготски ще има семпла паметна плоча с надпис „Негово Кралско Височество Виктор Емануил Савойски", както и с датите на рождението и смъртта му.

Синът на Виктор Емануил – Емануил Филиберто, каза пред италианските медии, че въпреки всичко баща му ще бъде погребан в кралската крипта на базиликата на Суперга, както предвижда традицията."Необходимо е обаче още време. Само един от представените три проекта беше отхвърлен и се надяваме, че ще постигнем споразумение", допълни племенникът на Симеон Сакскобурготски.

В базиликата на Суперга са погребани много от видните представители на Савойската династия.