Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петра Христова в съда в Търново. Снимка ДИМА МАКСИМОВА
Петра Христова в съда в Търново. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Окръжният съд във Велико Търново отхвърли молбата на трансжената Петра Христова да получи женска самоличност. Магистратите са приели за неоснователни исканията на родената като момче горнооряховка за промяна на имената, на вписания в акта за раждане пол и на единния граждански номер. 

"Вън от съмнение е правото на всеки гражданин да се самоопределя, да променя външния си вид и да афишира това по начин, какъвто намери за добре. Касае се за права от категорията на естествените.
Границата на тези права са правата на останалите граждани. Исканата промяна би довела до ред нерешими противоречия в комуникацията с хората по основни институти на семейното и личното право като гражданския брак, произхода и осиновяването", се посочва в мотивите на съдебното решение, излязло преди дни.

"Изгубих. И този път! Но няма да ги оставя!", съобщи през сълзи Петра пред "24 часа". Тя води битка да стане жена по документи от 2018 г. и се превърна в първата българка, осъдила България в Страсбург за нарушени човешки права.  Претърпяла е операция за смяна на пола, провежда хормонална терапия и твърди, че никога не се е приемала в мъжкото си тяло, а се чувства жена. 

През февруари 2019 г. съдът в Горна Оряховица допуска промяна на пола от мъжки на женски в акта за раждане на Петър Христов, постановено е да носи имената Петра Христова. Прокурор обаче обжалва решението и Окръжният съд го отменя. Така се стига до Европейския съд по правата на човека.  След като институцията се произнесе в нейна полза и дори определи финансово обезщетение, върховните магистрати у нас възобновиха делото. 

"За да уреди цитираните групи обществени отношения, законът се интересува от пола на физическото лице, разбиран като биологична категория. Самоопределянето е без правно значение. Затова и искането на молителя прекрачва границата на личната сфера и подхвърля на риск отношенията му, основани на брак, произход и осиновяване", обосновават поредния отказ  магистратите.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Петра обаче е категорична, че отново ще сезира Страсбург и не губи надежда.