Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от вагоните, които БДЖ купиха от “Дойче бан”, се сдобиха с неочаквана “украса” - те са били нашарени с графити, докато са пътували за България.

Композицията е “атакувана” от уличните художници по маршрута от Лайпциг през Чехия, Словакия, Унгария и Сърбия. Което показва, че вагоните се възприемат като платно за рисуване не са само у нас, коментираха железничари. Времето обаче е стигнало да бъдат нашарени три от 19-те вагона, става ясно от видео, качено в социалните мрежи.

Сега БДЖ ще почистват графитите. Трудно е, но има начини, казаха от компанията. Композицията е била застрахована и ще бъдат предявени претенции към застрахователя, казаха от министерството на транспорта.

19-те вагона пристигнаха в България на 23 май. Сделката между “Дойче бан” и БДЖ е за общо 76 вагона за 30 млн. лв. Предстои да пристигнат през юни композиции с още 57 вагона.

Разчита се тези вагони да осигурят комфортно пътуване на по-дългите разстояния от София до Бургас, Варна или Русе. Те имат климатик, ресторант, ергономични седалки с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене.

Голямото предизвикателство е как да бъдат опазени и у нас. Докато са в депата, проблеми няма, тъй като там за тях има охрана. Но като тръгнат на път и останат да пренощуват в Бургас, не е сигурно дали през нощните часове ще бъдат опазени от рисунки по тях.

От министерството казаха, че гарите се охраняват от Националната компания “Железопътна инфраструктура”.