Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда сателитът на Старлинк
СНИМКА: АРХИВ
Така изглежда сателитът на Старлинк СНИМКА: АРХИВ

Милиардерът засега е изстрелял само 9% от нужните му 42 хил. сателита

Компанията за сателитен интернет Starlink на милиардера Илон Мъск ще може вече сама да се поддържа, тъй като получава достатъчно пари от продажби, твърди анализаторска фирма. Експертите смятат, че през 2024 г. приходите на дружеството ще бъдат около 6,6 млрд. долара.

Въпреки добрите новини за Мъск според експерти един от най-големите проблеми на услугите на Starlink е, че за да работят оптимално, са нужни благоприятни атмосферни условия, иначе връзката няма да е много добра. Приемниците трябва да бъдат поставени в район с напълно чисто небе, но това може да се окаже трудно, ако живеем в гъстонаселен град или в силно залесена местност. Кабелният интернет не е толкова засегнат от подобни проблеми, тъй като не се нуждае от изглед към открит небосвод, за да функционира правилно. Това обаче е причина Starlink да бъде по-подходящ за открити провинциални райони, а не за големи селища, където има високи сгради и други обекти, които могат да пречат на небето.

Новините за добрите финансови резултати идват на фона на усилията на Мъск да увеличи все по-бързо флотилията си от изкуствени спътници в орбита. Само от началото на 2024 г. вече са проведени 35 успешни мисии, които са пуснали общо 791 Starlink сателита. Към този момент космическата сателитна флотилия на милиардера наброява зашеметяващите 5900 работещи устройства.

Основната цел на Starlink е да изгради глобален и изключително бърз интернет чрез своята мрежа от изкуствени спътници, които летят в много близка земна орбита. Роякът от сателити предава сигнали помежду си, както и от наземни станции, за да предоставя високоскоростни широколентови интернет услуги.

Starlink възнамерява през следващите няколко десетилетия

да изстреля в Космоса 42 хил. малки спътника,

които да образуват пръстен, заобикалящ земното кълбо, само на 547 км над главите ни. В началото на март компанията публикува изявление, в което обяви стратегия за подобряване на услугите ѝ и каза, че към днешно време има около 2,6 млн. клиенти.

Както всяка друга спътникова телекомуникационна услуга, проектът на Илон Мъск включва предаване на интернет данни чрез радиосигнали през космическия вакуум. След това наземните станции излъчват тези сигнали към орбитални сателити, които препращат данните обратно към потребителите на Земята. Но това, което отличава Starlink, са огромният обем и малката геопространствена близост на неговите сателити.

За разлика от тях обикновеният спътник е с размерите на автобус и обикаля на 32 хил. км от повърхността на Земята. Неговите сигнали са значително по-бавни заради огромното разстояние и достигат максимална скорост от около 100 мегабита в секунда, като средната стойност е 31 мегабита в секунда. За сравнение, Starlink работи с хиляди 22-метрови сателити, разположени на 63 пъти по-ниска височина. Тяхната близост позволява високопроизводителни интернет скорости, вариращи от 20 до 250 мегабита в секунда.

Засега интернет услугите на Starlink се предлагат в 54 държави, включително във всички 27 членки на ЕС. Трябва да се има предвид, че самият проект е в процес на развитие. От крайната цел - 42 хил. сателита, само около 9% са изстреляни. Освен това върху разпространението на интернета на Илон Мъск влияние оказват и други фактори като международни разпоредби, санкции и правителствени одобрения.

Това означава, че някои абонати могат да имат ограничено покритие или да бъдат включени в списък на чакащите. Освен това някои региони са получили одобрение, като датата на предоставяне на услугата е в очакване. Няма държави, на които да е отказано присъединяване към мрежата, въпреки че SpaceX ограничи сателитната свързаност на Украйна, след като компанията получи информация, че Starlink се използва за контрол на безпилотни самолети и други видове оръжия.

В известна степен интернетът на Илон Мъск предлага по-голяма независимост, защото дава достъп до мрежата от всяка една точка на света. Но той не е от най-евтините. Дори е безбожно скъп на фона на останалите предложения на пазара. Клиентите от България и останалите 53 страни могат

да избират от три типа абонаменти –

домашен, подвижен и морски.

Домашният план е предназначен за индивидуални домакинства. Той осигурява средна скорост на изтегляне от 100 Mbps до 200 Mbps, като в някои райони скоростта достига 350 Mbps или повече в зависимост от местната инфраструктура и сателитното покритие.

Цените варират в зависимост от региона, но обикновено включват еднократна покупка на хардуер (приемник) и месечна абонаментна такса без изисквания за дългосрочен договор. В България месечната такса е 95 лв., като цената на хардуера е 880 лв.

Подвижният пакет е разделен на две части. Първата е предназначена за хората, които обичат да пътуват и къмпингуват в рамките на собствената си държава. За тях

месечната такса е 196 лева, като трябва да платят 880 лв. за хардуер

За пътуващите в чужбина месечната такса е 450 лв. за достъп до мрежата, където и да се намират по света.

Морският план има три варианта, а хардуерът му струва 5608 лв. Първият е най-добър за навигация или наблюдение на времето в океана, струва 560 лв. на месец. Вторият е най-добър за стрийминг на филми, видео разговори и игри, докато сме в океана, и цената му е 2243 лв. на месец. Третият е най-добър за големи кораби с екипажи и поддържа стрийминг, видео разговори и др. Струва 11 216 лв на месец.

След като потребителите се абонират за Starlink, те получават комплект, който включва сателитна чиния, стойка и базов модул за Wi-Fi рутер.