Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Население под, във и над трудоспособна възраст към 31.12. Графика: НСИ

Последните статистики показват интересни обрати

Като говорим за демография, трябва да гледаме глобално на нещата. Тогава виждаме, че всичко, което ни се струва трайно и вечно, всъщност е мимолетно.

Например от Освобождението до миналата година българските селяни се преселваха в града и тази тенденция беше вечна като Лили Иванова. Но ето че според най-новата статистика за 2023-а едни 36 987 български граждани са се преместили да живеят на село, докато в обратната посока са се преселили едва 21 675. Все едно Дунавът да тръгне от Русе към Виена.

Дали вечната тенденция не се обърна? Нищо чудно, казвам аз. Първо, свършиха селяните. Второ, днешната младеж живее с нос, забучен във фейса и тиктока, а там сега е много модно да се гледат кокошки и овце. Ако искаш да си инфлуенсър, връщаш се на село, записваш премеждията си на видео и ги озвучаваш на добър английски. Събираш милионна аудитория и започваш да монетизираш всяка разходка из двора. Особено ако си девойка и доиш кравите по бикини.

Друго предимство на селския живот е, че лесно можеш да си пригодиш мазето за противоатомно скривалище. Или ако нямаш мазе, нищо не пречи да си го изкопаеш, дворът си е твой. Като гледаме накъде върви войната в Украйна, без скривалище човек вече е заникъде.

Атомните бомби предпочитат градовете – това показва досегашният опит. Путин да не е луд да си хаби бомбите за 20-30 селяни. Но дори да не се стигне до ядрен конфликт, самият факт, че има къде да се скриеш, намалява стреса и предотвратява преждевременното стареене на нервна почва.

Ако живеете в град и нямате скривалище, то тревогите за международното положение скъсяват житейския ви ресурс до 60-70 години примерно, докато на село и със скривалище той се увеличава на 90–100 години. Разбира се, тук трябва да отчитаме и другите фактори – диети, тютюнопушене, движение и така нататък.

Освен това в селското скривалище човек може да подреди туршии, компоти, бъчви с вино и бурета с гроздово уиски, които да му помогнат да преживее в ядрената зима. Може да спаси и по някоя и друга овца или кокошка за разплод като в Ноев ковчег. А в града? И да оцелееш, какво ще ядеш? Хващам се на бас, че олиото веднага ще стане по 10 млн. лв. бутилката и пак няма да го има.

По време на Карибската криза през 1962 г. част от мазетата на софийските блокове бяха мобилизирани за противоатомни скривалища, но колко може да изтърпи човек там, натъпкан с още стотина души в тясно и тъмно пространство без нищо за ядене и пиене? Ако е пушач – не повече от 2 часа. Ако изпуши една цигара навън и се прибере, преди да му окапят месата, поне ще свети в тъмното.

Слава богу, тогава и Кенеди, и Хрушчов имаха лични впечатления от войната и лесно се разбраха по телефона. Сега обаче и Байдън, и Путин са твърди в принципите си. Между тях е Зеленски, за когото се говори, че си е купил остров из архипелазите и сега събирал пари за целия архипелаг, където да се пресели заедно със своите олигарси. Путин и неговите олигарси отдавна са си купили съседния архипелаг, така че войната ще може да продължи и след края на света.

Ето защо най-умните от нас се насочиха към селата. Там вече ни очакват англичаните. И в това има логика – помислете си къде Путин би пуснал първата бомба? Кой е първият душманин на Русия? Великобритания, разбира се. Още Елисавета Първа отказала брак на Иван Грозни. Нас обаче ще ни пощадят, защото сме близо до Сърбия.

Друга много любопитна нова тенденция в статистиката е, че за 4 години в България са дошли да живеят 56 807 души, докато напусналите са едва 15 227. И тук виждаме исторически обрат. Като четем тези числа, трябва да имаме едно наум – все повече хора напускат България, без да оставят следи на граничния пункт, като например Пепи Еврото. Така че статистиката може да ги е изтървала.

И все пак откъде този неочакван интерес към живота в България? От една страна, народът винаги се стича, където има сеир. У нас сеирът продължава точно 4 години, така че е нормално да са тук заради шоуто. И не са само българи. От пристигналите 25 на сто били от Република Турция, 17,5% от Украйна и 9,7% от Русия.

Да приемем, че останалите 47,8 на сто са българи, роми и върнати от Австрия афганистанци. Уви, статистиката по принцип избягва да уточнява етноса, за да не я обвинят в расизъм. Аз обаче знам за един нидерландец, както и за един ирландец, които оглеждаха за къщи край София. Казах ли за англичаните? Докато тук ние, българите, се ширим по 61 човека на кв. км, в Обединеното кралство на същата площ се тъпчат 277 души, а в Нидерландия – цели 424, и при това непрекъснато изпомпват водата, за да не се сгъстят до 1000.

Както казах – мислете глобално. Вече е почти гарантирано, че поради глобалното затопляне и парниковия ефект скоро Гълфстрийм ще обърне посоката си и ще спре да топли Западна Европа.

Тогава температурите там ще паднат средно с 20 градуса и ще стане като в Сибир. И къде ще отидат милионите изнежени англичани, ирландци, шведи, нидерландци, белгийци, на които сибирският климат не им понася? Там, където е относително топло и има пустеещи села.

Ако смятате, че се шегувам, ето ви една статия в “Гардиън”: “Гълфстриймът може да се срине още през 2025 г., сочи проучване”. Нещата са сериозни, да не вярваме на “Гардиън”, е все едно да не вярваме в северноатлантизма. Когато Ню Йорк, Лондон и цяла Нидерландия се окажат под водата, пустеещите български села изведнъж ще се окажат най-ценните недвижими имоти на планетата.

Значи има някакъв Божи промисъл в българската демографска катастрофа – да, България намаля с 2,5-3 милиона и скоро ще намалее с още толкова, но пък ще освободи място за евроатлантизма. През IV-V век оттук са минали готите - какво пречи да се върнат пак? Още когато най-първобитните хора са се преселвали от Африка към Европа, те са минали през нашите земи. Сега, когато тръгнат да се връщат, какво пречи да минат пак оттук?

Шегувам се, разбира се.