Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Фердинанд
СНИМКА: АРХИВ
Цар Фердинанд СНИМКА: АРХИВ

Ковчегът с тленните му останки ще бъде положен в царската крипта във "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България, пренасянето на тленните останки от Кобурт в София се очаква до месец, съобщиха официално от Двореца "Врана".

"В Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни", се казва в съобщението до медиите, публикувано днес. 

Съобщението от двореца "Врана" за завръщането на тленните останки на цар Фердинанд в София
Съобщението от двореца "Врана" за завръщането на тленните останки на цар Фердинанд в София

В него се припомня още, че след кончината му в град Кобург през 1948 г. тялото на царя е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация в страната и следвоенния период в цяла Евроха,въпреки голямото му желание и това на близките му. 

Криптата на църквата "Св. Августин" в Кобург с непогребания ковчег на цар Фердинанд.
Криптата на църквата "Св. Августин" в Кобург с непогребания ковчег на цар Фердинанд.

Междувременно католическата енория в Кобург съобщи на сайта си, че организира поклонение пред тленните останки на българския цар и дава възможност на енориашите и всеки, който желае "да се сбогува тихо" с покойника в криптата "Кохари" на църквата "Свети Августин". От енорията допълват, че след абдикацията си през 1918 г. българският цар е живял почти 30 години в Кобург. 

След което тленните му останки ще бъдат изпратени с нужните почести и положени в царската крипта на Двореца "Врана" в София.

Царският дворец "Врана"
Снимка: Архив
Царският дворец "Врана" Снимка: Архив