Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин Димитров Снимка: Димитър Мартинов
Марин Димитров Снимка: Димитър Мартинов

Свидетел по аферата с митниците е направил скандални разкрития за бизнесмена Марин Димитров. В показанията си той твърдял, че арестуваният за контрабанда е предложил 250 хил. евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за директор на Главна дирекция "Национална полиция". Той беше на поста от януари до август 2022 г.

Това стана ясно в съдебната зала във вторник, когато Апелативният съд потвърди задържането под стража за бащата на Стефан Димитров.

Според прокурор Стоян Лазаров свидетелят, който разказал за предложените 250 хил. евро, бил бивш директор на ОДМВР-Хасково. На този пост е бил Ангел Ганчев, който вече беше посочен като един от свидетелите по аферата с митниците.

"Той свидетелства, че Димитров е участвал в организирането на контрабандни канали. Това му е служебно известно като директор на ОДМВР-Хасково, за времето, докато е бил такъв. В подкрепа на неговите думи са и снимки, намерени в телефона на сина му Стефан, на които са баща и син, Никола Николов-Паскал и приятелката на Стефан", каза прокурор Лазаров.

Арестуваният Марин каза, че никога не се е занимавал с контрабанда на каквото и да било.

"Всичко, което твърди прокуратурата, го има в сигнал, за което съм бил разпитван. Нищо от това, което бившият началник на полицията Ангел Ганчев е посочил, не е било вярно. Всичко го има в Специализираната прокуратура. Прекратиха разследването през 2023 г. заради липса на доказателства. Нито в ДАНС, нито в МВР за мен има информация, че съм се занимавал с контрабанда", разказа още той.

Адвокат Любомир Таков допълни, че в последните две седмици били разпитани бивши и настоящи ръководители на МВР, но никой не споменал да е имал контакт с клиента му. Юристът подчерта, че здравословното състояние на Димитров е влошено и не може да стои в ареста. Допълни, че няма достатъчно събрани доказателства срещу клиента му. Но съдът реши друго и остави Марин Димитров с постоянна мярка "задържане под стража".

На бившата вече директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов-Паскал бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления.

Обвинение беше повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, но той остана на свобода с парична гаранция.