Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин Димитров
Марин Димитров

Съдът остави в ареста задържания за контрабанда по разследването в митниците Марин Димитров. Преди минути той обжалва решението, но Софийски апелативен съд отхвърли искането му.

Димитров беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април, но веднага след това влезе по спешност в „Пирогов".

От разказите на адвоката му Любомир Таков стана ясно, че здравословното състояние на задържания не е добро.

"Вчера посети ендокринолог, а днес ще посети кардиологичното отделение в "Пирогов", обясни защитникът му. 

"Лицето трябва да бъде преглеждано и лекувано."

Според Таков в последните две седмици по делото били разпитани многобройни лица, сред които и служители на МВР, но нито едно от тях не е споменавало да е контактувал с Марин.

"Всичко това, което прокуратурата е изложила, го има в сигнал до прокуратурата, за което съм и бил разпитван - каза пред съда Димитров. - Нищо от това, което бившият началник на полицията Ангел Ганчев е посочил, не е било вярно и никога не съм се занимавал с контрабанда. Всичко това го има в специализираната прокуратура. През лятото на 2023 г от специализирания съд ме извикаха и имаше прекратяване заради липса на доказателства. Нито в ДАНС, нито в МВР за мен има информация, че съм се занимавал с контрабанда."

От обвинението цитираха свидетел, който разказал, че Марин е предложил 250 хил. евро, за да бъде назначен Венцислав Кирчев за шеф на Главна дирекция "Национална полиция". 

Адв. Таков контрира, че показанията на свидетеля се базирали на слухове. 

"Свидетелят е бивш директор на ОДМВР Хасково и той свидетелства, че Димитров е участвал в организирането на контрабандни канали - обясни прокурор Стоян Лазаров. - В подкрепа на неговите думи са и снимки, намерени на телефона на сина му (Стефан), на които са баща и син, Николай Николов-Паскал и приятелката на сина."

Прокурор Стоян Лазаров не каза на кого са предлагани парите за назначаването на Венцислав Кирчев. 

До момента не е известна бройката на тайните свидетели. 

Преди седмица стана ясно, че Марин Димитров е искал рокади в митниците, а Петя Банкова като тяхна шефка ги правела

Според прокурор Илиан Точев Димитров е осъществявал контактите между български и чужди граждани, за да минават тировете с нелегални цигари през Капитан Андреево, Лесово и Калотина. Поддържал и контакти с митничари и граничари.  И Марин, и Стефан имали и дългогодишни контакти с Паскал.