Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ще се осигурят всички социални придобивки с 3% дефицит, пита социалистът

БСП ще е против кабинета Габриел-Денков, споразумението е национално предателство, коментира Борислав Гуцанов от ръководството на БСП в предаването на БНТ "Денят започва". 

Според него на изборите 42% са гласува с хартиена бюлетина, останалите 58% - с машина.

"Защо искат да върнат машинното гласуване - попита той. - Не разбират ли, че ГЕРБ и ПП на следващите ще се борят да минат 4-процентовата бариера, единственият им шанс е да върнат машината, за да има възможност да се манипулира вота" посочи той. Като веднага се аргументира: "Във Франция и Германия се опитват да въведат този тип гласуване, но от специалните служби предупреждават, че има опасност и се връща хартиената бюлетина. 

Има ли друга държава с машинно гласуване в Европа, освен Естония и Швейцария, където принципът на гласуване е друг, отбеляза още той, посочвайки, че има очевидни проблеми с машинното гласуване. 

Според него БСП също е допуснала грешка, като е поискала да се въведе този тип гласуване преди 5 години. 

На въпрос защо не са искали касиране на изборите, той обясни, че не е било възможно да се проверят машините. Както и че е имало купени вотове до 25% в един от неговите избирателни райони във Варна. Както и преференциален вот с над 10 хил. гласа. МВР, прокуратурата, ДАНС трябва да проверят всичко това, смята той. 

Гуцанов недоумява и как ще се осигурят социалните придобивки с 3% дефицит, когато и без това инфлацията е брутална.