Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководството на ИТН.
Ръководството на ИТН.

Отлагането на разпускането на парламента до 3 февруари не нарушава Конституцията на страната, тъй като в нея не се посочва конкретен срок за това действие. В този смисъл действията на президента Румен Радев са правомерни.

Това заяви в интервю за Радио Стара Загора специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По повод разтеглените във времето консултации между държавния глава и партиите, с които ще бъде запомнен отиващият си парламент, тя посочи, че те са осигурили достатъчно време на политическите сили, за да намерят решение на липсата на редовно управление. Специалистът коментира, че по-важно от формирането на кабинет е формулирането на ясна и категорична програма, по която то да действа.

Доц. Киселова обърна внимание и на намеренията на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ да инициират допитвания до българските граждани. Тя обясни, че в искането на формацията на Костадин Костадинов на практика се съдържат два въпроса. По отношение на формулировката, възприета от инициативния комитет на Слави Трифонов, свързана с промяната на формата на управление, Наталия Киселова отбеляза, че тя е на ръба на Конституцията.

Експертът по конституционно право коментира и евентуалния развой на делото, което Конституционният съд образува по искане на БСП и "Възраждане", касаещо решението на парламента за доставка на оръжия от България за Украйна.