Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

Не трябва да се натоварва президентът като властелин на времето, който да решава колко и кога да работи Народното събрание, заяви Росен Желязков

ГЕРБ няма да участва в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепи всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство, както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен.

Това е позицията на най-голямата парламентарна група, след като нейните представители се отзоваха на поканата от ПП-ДБ за среща, на която да разговарят за предлаганата от втория мандатоносител декларация по приемането на 7 закона. ПП-ДБ дори настояват президентът да забави процедурата по официалното връчване на проучвателния мандат, за да видят ще намерят ли мнозинство, което да ги подкрепя.

В парламента Росен Желязков  определи разговорите като работна среща и изрази благодарност за инициативата, както и че колегите "проявяват политическа смелост". "Макар да са заявили, че ще са опозиция, търсят вариант за формиране на мнозинство без експлицитно да е казано, че то има намерение да гарантира получаване и изпълняване на втория мандат", добави обаче той.

От думите му стана ясно, че ГЕРБ са изразили въпроси по отношение на предлаганата от ПП-ДБ декларация.

ПП-ДБ имат намерение документът да мине през през комисии, а след това и през пленарната зала. ГЕРБ обаче имат съображения, че тя ще е с различен редакционен вид от предложеното. "Споделяме разбирането, че в приоритетите пред държавата трябва да е антикорупционното законодателство. Въпреки че предложенията са твърде ограничени и нишови, е важно да се разгледат", уточни Желязков. Според него е важно да се придвижи предложението им за незаконно придобито имущество, както и препоръките на ЕС за обществените поръчки - за прозрачност и по-добро управление на обществените ресурси.

"Не допускаме и не позволяваме да се етикират политически субекти", предупредиха обаче от ГЕРБ, визирайки думи от представители на ПП-ДБ кои партии са проевропейски, прокорупционни или антикорупционни.

"Самото мнозинство, което да избира изпълнителната власт и правителството дава живот на това НС. Не трябва да се натоварва президентът като властелин на времето, който да решава колко и кога да работи парламентът", каза Желязков.

А оценката му за случващото е ясна:

"Процесите в това Народно събрание са на пълна ентропия и липсваща воля. Единствената воля е всеки да се определя като опозиция. Липсата на възможността за стабилно мнозинство доведе до ситуацията, която все повече ни праща на нови избори."

ГЕРБ адмирират подобни работни срещи, включително и контактни групи в по-широк формат, защото така може да се постигат по-широки цели.

Желязков обеща в оставащото време на този парламент да работят по законодателни инициативи като вече посочените, включително и по други значими за обществото въпроси.