Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14-годишният Любомир Биларев в съда в Пловдив.
14-годишният Любомир Биларев в съда в Пловдив.

Според апелативните магистрати бащата не може да упражнява ефективен контрол над него

Мярка за неотклонение "под надзор на инспектор от детска педагогическа стая" получи 14-годишният Любомир Биларев, обвинен в умишленото убийство на майка си в Пловдив. Момчето беше пуснато под надзор на родител от Окръжния съд, но апелативните магистрати прецениха, че баща му Красимир не може да упражнява ефективен контрол върху него.

Както "24 часа" вече писа, Любомир беше задържан на 13 октомври, след като майка му Бистра издъхна в дома им в кв. "Коматево". По време на заседанието в Окръжния съд стана ясно, че момчето е било системно малтретирано от жената, която го обиждала, посягала му и няколко пъти пробвала да го души. По думи на баща му тя пиела над бутилка уиски на ден, което смесвала с хапчета против депресия.

Апелативният съд се съгласи с доводите на първата инстанция, че от доказателствата не може да се направи обосновано предположение за вината на Любомир по обвинението, което му е повдигнато, а може да става въпрос за по-лека правна квалификация - причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена телесна повреда. Заради възрастта му и чистото му криминално минало няма опасност да извърши ново престъпление, а риска да се укрие съдиите отхвърлят, защото баща му се грижи за него.

"Смятаме, че най-адекватната мярка, с оглед на доказателствата, представени от прокуратурата, е под надзор на инспектор от детска педагогическа стая. Бащата не може да упражнява ефективен контрол предвид данните за други агресивни прояви, включително в училище, а и деянието е извършено, когато е той бил трудово ангажиран", каза председателят на състава Христо Крачолов.

Тепърва предстоят още действия по разследването, за да стане ясно какво точно се е случило във фаталната нощ между Бистра и Любомир.