Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърката на енергетиката в РСМ Саня Божиновска
Министърката на енергетиката в РСМ Саня Божиновска
  • Опозицията поиска оставката, оказало се, че родителите и брат й също са с BG паспорти
  • Българският евродепутат Андрей Ковачев призова българските власти и институции да "защитят правата и честта на Саня Божиновска"

Четвърти месец македонска министърка е в обяснителен режим дали има българско гражданство. 44-годишната Саня Божиновска бе представена от премиера Християн Мицкоски като "опитен енергиен консултант с международен опит в енергийни проекти" и заради това е избрана за министър на енергетиката, рудодобива и минералните ресурси.

Завършила бизнес администрация и политически науки в Англо-Американския университет в Прага, тя продължила образованието си в Нидерландия, завършила и бизнес курс за жени лидери в "Харвард".

Била е директор и управител на компании от групата "Руднап", търгуващи с ток на Балканите.

Впечатляваща биография, но точно последните години от работата са повод сайтът "360 градуса" да открие, че тя е управлявала фирма в Загреб и е

вписана в Търговския регистър там с български

документи

за самоличност. Това предизвика голям скандал в Северна Македония на фона на антибългарското говорене от премиера и управляващата ВМРО-ДПМНЕ. После стана ясно, че тя има и чешко гражданство. Двойното гражданство в Северна Македония не е забранено, но медиите обърнаха внимание, че Божиновска не го е обявила.

Доста по-късно в биографията в официалния сайт на правителството бе посочено, че има македонско и чешко гражданство. За българското – нищо.

И това вкара Божиновска в объркани оправдания дали е български гражданин. Била е, но се е отказала, бе първото обяснение. Подала е молба за отказ на 14 септември 2023 г. и твърди, че оттогава вече не е български гражданин. А е поискала да стане преди години "заради дейността си на територията на ЕС", казва министърката пред македонски медии.

Когато обаче се подават документи за наше гражданство, се

подписва декларация, че човек има българско

самосъзнание

и е от български произход, като се позовава на документи от предците си.

"Родена съм в Скопие, македонка съм и винаги ще съм македонка. Освен македонско гражданство имам и чешко, защото дълги години живях и работех в Чехия. Ще разбера и приема всички остри коментари като цена за моя скромен политически опит", написа преди дни в профила си във фейсбук Божиновска.

Тя допълва, че BG паспортът е изтекъл и не е поискала подновяването му, което говорело за "решимостта да се откаже от българско гражданство".

Не е показала досега документ, че вече е с отнето наше гражданство.

Това, че е подала молба за отказ, не означава, че го губи автоматично. Процедурата у нас не е приключила, съобщи "БгНес", като добави, че няма издаден указ за отнемане на българското гражданство. Такова имали още нейният брат и родители.

А дали все още има българско самосъзнание, както я попитаха журналисти в Скопие, Божиновска каза, че "ще се консултира с адвокатите си". Учудена бе, че никой не се занимава с това, че има чешки паспорт.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) настоява за оставката на Божиновска "заради поредица от скандали и неверни твърдения в публичното пространство относно българското гражданство". "Божиновска

излъга обществеността, като скри за българското си

гражданство

Въпреки твърденията , че се е отказала от него, обществеността в Северна Македония научи от наши медии, че не само не се е отказала, но и цялото семейство има българско гражданство. Укриване на факти и лъжа от страна на министър противоречи на всички етични принципи в политиката", се казва в изявление на СДСМ. 

Евродепутатът Андрей Ковачев
Евродепутатът Андрей Ковачев

Към аргументите си оттам добавят и това, че тя не е дала яснота за информациите, свързани с "дълг от 1 млн. евро към електроразпределителното дружество в Скопие МЕПСО на фирма, регистрирана в България и ръководена от нея, нито за обвиненията за картелно сдружаване на друга фирма от енергетиката също под нейно ръководство".

Говорителят на опозиционната партия добави, че проверяват информацията, че инвестицията във вятърен парк край Щип е от китайска компания, свързана "по съмнителен начин" с предишни бизнес партньори на Божиновска.

Според СДСМ обществеността в страната няма доверие в министър Божиновска и няма как да вярва, след като вече е избрала да не каже истината за българското си гражданство, независимо че притежаването на повече от един паспорт в Северна Македония не е противозаконно.

От опозиционната партия настояват министърката да се оттегли по морални причини и всички останали съмнения (за свързани с ръководени от нея фирми) да бъдат разследвани".

В съобщение на партията на бившия премиер Любчо Георгиевски ВМРО-Народна партия, Божиновска се е отказала от българското си гражданство под натиска на съпартийците си и я призовават да го запази, за да докаже, че в Северна Македония може да има българи на високи постове.

"ВМРО-Народна партия, смята, че управляващите ще помогнат повече на Република Северна Македония, ако министърът запази гражданството и паспорта си, като по този начин опровергава тезата на всички, които критикуват, че българите не могат да заемат високи държавни постове в Северна Македония.

Напротив, ще потвърдим, че всичко българско в Северна Македония се "шиканира".

Интересно в тази история е, че

никой не реагира на сръбското гражданство и

паспорт на вицепремиера

Иван Стоилкович, което затвърждава факта, че в нашата Македония масово се прилагат двойни стандарти и че водим двойна политика спрямо етническите общности", казват от ВМРО-Народна партия.

Българският евродепутат Андрей Ковачев пък призова българските власти и институции да "защитят правата и честта на Саня Божиновска, на нейното семейство и на всички останали граждани на РСМ, които са се осмелили да признаят своя български произход".

Ковачев настоява депутатите ни от следващото Народно събрание да приемат промени в Закона за българското гражданство, с които да се създаде публичен регистър с имената на всички, придобили българско гражданство, както и да се улесни придобиването на гражданство за тези наши сънародници, които  открито заявяват своя български произход и българска етническа идентичност.

Така те нямало вече от какво да се крият.

"От няколко месеца

Божиновска е подложена на тежък публичен линч

заради това, че е българка. Тя и нейното семейство, наред с над 150 хил. граждани на РСМ, са придобили българско гражданство на база доказан български етнически произход и са декларирали, че се чувстват българи.

Освен Божиновска има десетки действащи или бивши премиери, министри и депутати, които те или техните семейства са в същата ситуация", пише още Ковачев.

Смята, че за да запазят своите постове и кариера, те са принудени да прикриват българското си самосъзнание, а често дори и хулели България, само и само да не бъдат заподозрени, че са българи.

"Без да ги извинявам за това, ги разбирам донякъде - опитват се да оцелеят с цената на всичко. Макар и формално на високи постове, те също както и останалите десетки хиляди българи там са жертва на пропаганда и омраза, останали от времето на комунизма и Титова Югославия, превърнали се днес в основна държавна политика", допълва Ковачев.

С двойното гражданство е и вицепремиерът по политиките за добро управление Арбен Фетай, който има и белгийско гражданство, посочено от него в биографията му. Роден е в Куманово, но след това 35 г. е живял в Белгия.

Според него декларирането на второ гражданство за високопоставени служители трябва да бъде норма.

Проверка в нашия Търговски регистър показва, че Божиновска е била управител на регистрираната в София "Руднап Груп България" от март 2012 до март 2014 г. Едноличен собственик на капитала пък е регистрираната в Кипър "Алтария рисърч лимитид", което дружество се свързва с един от най-богатите сърби, активен участник на пазара на еленергия на Балканите.

През декември 2009 г. ДКЕВР дава лиценз на "Руднап" да търгува с ток за срок от 10 г. С решение от февруари 2014 г. лицензията е прекратена по искане на фирмата с мотив "влошена икономическа ситуация на българския енергиен пазар".