Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добрия шеф-готвач на Латинска Америка Снимка: Инстаграм/ marsia_taha_
Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добрия шеф-готвач на Латинска Америка Снимка: Инстаграм/ marsia_taha_

Родена в България, но живееща в Боливия беше избрана за най-добрия шеф-готвач на Латинска Америка. Марсия Таха Мохамед спечели надпреварата и беше наградена по време на церемонията Latin America's 50 Best Restaurants 2024, на която се връчва т.нар. кулинарен „Оскар".

Миналогодишната победителка Жанайна Торес от Бразилия връчи тазгодишния приз на Марсия. Кулинарният конкурс се проведе в началото на този месец, но победата ще бъде официализирана на гала събитие на 26 ноември в Рио де Жанейро.

Марсия е главен готвач в ресторант „Густо" в столицата Ла Пас повече от десет години. Очаква се в края на ноември, непосредствено след като бъде удостоена с най-високото кулинарно отличие на Латинска Америка, тя да отвори първия си собствен ресторант, който ще носи името „Арами" – дума от индианското племе гуарани, която означава „късче от рая".

Марсия Таха е родена в България и е дъщеря на майка боливийка и баща палестинец. През 2013 г. започва да ръководи кухнята в „Густо". Освен това тя е съосновател на Sabores Silvestres, изследователска и образователна инициатива за опазване на биоразнообразието в региона.

Сред водещите идеи на шеф-готвача е опазването на хранителното наследство и, разбира се, възхваляването на гастрономическата култура на боливийската област Амазония. От 2018 г. насам групата на Таха посещава и работи с повече от 50 местни общности в региона. Те изследват местни съставки и помагат на боливийските потребители да опознаят местната култура чрез вкуса.

През 2023 г. е посочена за изгряващ шеф-готвач на Латинска Америка, когато първото място на конкурса за най-добър ресторант отива при бразилката Жанайна Торес, отбелязва онлайн изданието globo.com.