Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плаващите на круизни кораби в Гърция вече ще плащат допълнителна такса.
Снимка: Pixabay
Плаващите на круизни кораби в Гърция вече ще плащат допълнителна такса. Снимка: Pixabay

Бизнесът е против, иска отлагане поне до 2026 г.

За първи път гръцкото правителство планира въвеждане на такси върху круизните пътувания като част от мерки, свързани с туризма, които целят намаляване на претоварването на дестинацията и увеличаване на държавните приходи за екологични цели.

Министърът на туризма Олга Кефалояни заяви, че Гърция се е съвзела от шока на пандемията от ковид и според прогнозите приходите от гръцкия туризъм през тази година ще достигнат до 22 млрд. евро.

Целта на новите такси е “балансирането и качественото развитие на гръцкия туризъм”. Ще бъде въведена такса за пътниците, които слизат от круизни кораби в гръцките пристанища. Тя ще бъде по-висока за дестинациите, където има най-голям туристически натиск, и през активния туристически сезон, а за останалите пристанища ще бъде по-ниска и съобразена със сезона.

За най-атрактивните острови Санторини и Миконос таксата ще бъде най-висока - 20 евро на пътник, а за останалите пристанища е определена на 5 евро в периода от 1 юни до 30 септември.

Тя ще бъде с 40% по-ниска през април, май и октомври и ще падне до 12 евро за двата най-посещавани острова и 4 евро за останалите. С 80% по-ниска ще е между ноември и март, като ще бъде 4 евро за Миконос и Санторини и 1 евро за останалите островни дестинации.

Очаква се

таксата да

донесе приходи

от 50 млн. евро,

част от които ще влизат в бюджета на министерството на туризма за подобряване на туристическата инфраструктура. Сред целите на таксата е развитието на пристанищата, подобряване на управлението на круизните потоци, привличане на по-малки плавателни съдове с по-платежоспособни пасажери, както и изготвянето на проучване за приноса на круизите в икономиката и отпечатъка им върху местните общности.

Министерството на туризма работи и по план от мерки и действия за цялостното управление на круизите.

Круизната индустрия изрази своето противопоставяне на таксата. Международната асоциация на круизните линии в съобщение твърди, че разбира мотивите на правителството и споделя необходимостта от диверсификация на дестинациите и намаляване на задръстванията на някои острови, но призовава Атина “да обмисли потенциалното икономическо въздействие на новата пътническа такса за круизен туризъм”. От асоциацията казват, че следващата година Санторини и Миконос ще имат въведени системи за управление на кейовете и предлагат, след като се отчете ефектът, да се мисли за въвеждане на новата такса от 2026 г. след консултации с круизните оператори, засегнатите общини, пристанищата и заинтересованите страни.

Казват още, че

за следващата

година круизите

вече са

разпродадени

В същото време таксата не засяга други, които превозват хиляди посетители до Санторини всеки ден, като например ежедневните фериботи, които всъщност са еднодневни круизи. Миналата година 1,3 млн. круизни посетители са дошли на Санторини, тази година се очакват повече.

Хотелската асоциация на Санторини също изрази недоволство от предвидените мерки. В съобщение оттам отбелязват, че това са мерки, които “не само не допринасят за укрепването на местната икономика и конкурентоспособността на туризма, но и ако не бъдат променени незабавно, може да доведат до един от най-лошите туристически сезони през последните години”. Новата такса поставяла Санторини в неравностойно положение в сравнение с други глобални туристически дестинации в Испания, Турция и Италия.

Във Венеция например таксата от 5 евро важи за всички посетители, в Барселона за пътник на круиза е 3,5 евро, като има и туристическа такса от 7 евро за всички туристи.

След критичен потоп 4,6 по Рихтер разлюля Халкидики

4,6 по Рихтер разтресе Халкидики само ден след като проливни дъждове наводниха пътища и приземни етажи, като принудиха туристите да се евакуират от гръцкия полуостров. В същата зона в неделя Европейско-средиземноморският сеизмологичен център е регистрирал още няколко труса с магнитуд между 2,2 и 4 по Рихтер.

Епицентърът на най-мощното земетресение е бил на 12 км източно от курортното селище Урануполи. По-рано в същия район друго земетресение от 4 по Рихтер е разклатило полуострова.

Поредната природна аномалия идва на фона на борбата със сериозни бури и валежи през последните дни. В събота ключови маршрути в Северна Гърция бяха наводнени и затворени - включително и на първия и втория ръкав. Част от заведенията бяха затворени, приземни етажи бяха потопени, а много туристи бяха принудени да се евакуират, за да бъдат в безопасност. За посетителите, решили да останат, гръцките власти издадоха предупреждение да не се влиза в морето, докато не премине бурята. Очаква се облачното време и преваляванията да се задържат поне до сряда в южната ни съседка.