Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозина не успяват да признаят, че имат проблем, тъй като тялото им все още не е станало видимо зависимо от алкохола. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Мнозина не успяват да признаят, че имат проблем, тъй като тялото им все още не е станало видимо зависимо от алкохола. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Психиатри съобщават за все повече болни и смъртни случаи вследствие на системно пиене

Американски и английски психиатри предупредиха за скрита епидемия от алкохолизъм на средната възраст. Те се сблъскват с все повече пациенти между 40 и 64 години, които имат проблеми вследствие на системно пиене, но дори не осъзнават, че са станали зависими от чашката. Отказват да го признаят и след като биват диагностицирани, тъй като в тяхното съзнание едно-две питиета вечер не е алкохолизъм, а евтина терапия за премахване на натрупания стрес през деня или прогонване на самотата.

“Когато мислим за проблемно пиене, ние сме склонни да си представяме олюляващи се млади хора по улиците, които ходят от бар в бар. Или пък самотен мъж с бутилка в кафява хартиена торба, задрямал на пейка в парка”, пише английският психиатър Макс Пембъртън в “Дейли мейл”. Затова и когато алкохолът не ни води до такива състояния, смятаме, че не е проблем за нас, което не е вярно.

Проучвания в САЩ и Англия са показали, че се увеличават хоспитализациите вследствие на прекомерна употреба на алкохол, като най-голям скок има сред

възрастовата група от 40 до 64 години,

и то повече при жените. Става въпрос за болести, за които е доказано, че имат връзка със системното пиене. Британското здравеопазване съобщи, че 23% от жените между 55 и 64 години пият повече от 14 единици алкохол на седмица. А това е количеството, за което е известно, че драстично увеличава риска от рак и шансовете за развитие на зависимост.

Мнозина не успяват да признаят, че имат проблем, тъй като тялото им все още не е станало видимо зависимо от алкохола, причинявайки издайническите треперения, казва Пемъртън. По тази причина докторът предлага на своите пациенти да си направят един прост тест, прочул се като много ефективен през 80-те години. Той е разработен от американски психиатър и се смята между 76 и 93% точен за идентифициране на алкохолизъм.

Включва следните въпроси: Някога чувствали ли сте, че трябва да намалите пиенето? Дразнили ли сте се, когато хора ви критикуват за него? Изпитвали ли сте вина, че консумирате алкохол? Трябва ли сутрин първо да пиете нещо, за да успокоите нервите си или да намалите махмурлука?

Ако отговорите с “да” на два или повече въпроса, е много вероятно да имате проблем с алкохола, обяснява Пемъртън. По думите му има увеличаваща се група от хора, които се изплъзват от радара на леченията за алкохолизъм, защото не изглеждат по очевиден и долнопробен начин като зависимите от пиене. Те са уважавани. Продължават да работят и използват алкохола като начин за справяне със стреса. За други пък той става средство за развлечение, след като къщата им изведнъж е опустяла, защото децата са пораснали и са поели по своя път.

Богати и отегчени пенсионери е смъртоносна комбинация, когато става дума за пиене, предупреждава английският психиатър. Той цитира данни от проучване, което е установило, че пиенето сред хората над 50 години се е превърнало в скрит феномен и колкото по-високи са доходите на някого, толкова по-голям е рискът той да се развлича с алкохол.

Обикновено

всичко започва невинно с малко вино за настроение с обяда

Но тъй като няма много неща за вършене следобед, количеството му непрекъснато се увеличава и в един момент бутилката е свършила още преди вечерята. Така че за нея се налага да се отвори нова.

Данни на британското здравеопазване показват, че смъртните случаи от алкохол са се увеличили с близо 33% спрямо годините преди пандемията. Въпреки че те са повече сред мъжете като цяло, най-голям скок е регистриран при жените във възрастовата група от 50 до 54 години. Експерти обясняват тази тенденция с увеличаващия се натиск и очаквания към дамите да се справят перфектно с редица неща. Изследване в САЩ пък е установило, че проблемните пиячи на средна възраст често са много добре образовани, радват се на професионален престиж, но в един момент им се налага да поемат повече отговорности, отколкото по-младите им колеги. Това обикновено съвпада и с много натоварен период в семейството, белязан от отиването на деца в университет и растящи разходи за издръжка.

“Налага се вземането на решения с големи залози. А колкото по-висока е честотата на трудните решения, толкова по-голям е и стресът върху вземащия ги. За някои от нас може да бъде шокиращо да осъзнаят, че постигането на някои цели преминава и през големи предизвикателства за психичното здраве”, твърди американският психиатър Арнолд Уоштън. Според него всеки може да бъде склонен към самолечение с алкохол, но за бизнесмените и представителите на шоубизнеса е особено лесно. На тях често им се налага да присъстват на пищни вечери и други социални събития, където тежкото пиене се е превърнало в норма. Така че с лекота го правят и когато се опитват да се разтоварят.

“Адаптирането към пенсиониране или опасенията, че то наближава, може да бъде много трудно за професионалист, който е свикнал да ръководи и да бъде продуктивен. Това е често срещан фактор, който насърчава пиенето, както и самотата, която понякога се развива с възрастта заради разпад на романтични партньорства и порастването на децата”, посочва Уоштън.

Смята се, че има и друга причина за скритата епидемия от алкохолизъм на средната връзраст. Докато младите хора признават по-лесно недостатъците си и търсят помощ от специалист по психично здраве, утвърдените професионалисти смятат, че могат да се справят сами. Те се насочват към алкохола, защото в тяхното съзнание той може

да им осигури дискретно лечение на проблемите

Освен това е изключително достъпен и няма толкова лоша репутация, колкото други пристрастяващи вещества. А това е изключително важно, когато става въпрос за опазване на градена с години кариера и репутация.

“Възприемането на такъв подход обаче може да доведе до домашен алкохолизъм или така нареченото пиене в килера, чувство на неадекватност и изолация. Всички тези фактори са склонни да засилят хватката, която алкохолът има върху тях”, обяснява Арнолд Уоштън. Затова той съветва почитателите на пиенето да анализират своето поведение. Ако установят, че стават зависими от него, да търсят професионална помощ. “Не трябва да се притеснявате от това, защото ще получите дискретно отношение, предоставено по състрадателен и уважителен начин, което може да ви помогне да начертаете път за решаване и на останалите си проблеми”, казва американският психиатър, който е посветил голяма част от кариерата си да изследва различните пристрастявания.