Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Пиксабей
СНИМКА: Пиксабей

Български гражданин се оказа замесен в жестокото убийство на турски радиоводещ в Лондон. 43-годишният Мехмет Корай Алпергин и приятелката му Гьозде Далбудак са били отвлечени през октомври 2022 г., докато се връщали от вечеря в италиански ресторант.

Качени са от група мъже в задната част на микробус и откарани в помещение до стадиона на футболния клуб “Тотнъм”. Там собственикът на турската радиостанция Bizim FM е съблечен гол, душен, изгарян и намушкван. По време на аутопсията по тялото му са открити 94 отделни наранявания. То е било открито захвърлено в гора в Есекс.

Общо седем души са осъдени до момента за тежкото престъпление, като сред тях е и Исай Стоянов. 44-годишният български гражданин получи най-ниска присъда от 18 месеца затвор, тъй като неговото участие се свежда единствено до почистване на помещението, където радиоводещият е измъчван и убит. Пропуснати няколко капки кръв върху маса обаче помагат на разследващите за разкриване на извършителите. В съдебното решение се посочва, че Стоянов е бил заплашван два пъти, след като дава показания по случая, и се наложило да бъде поставен под полицейска защита. Дошъл на Острова през 2011 г. и работил като бояджия.

Останалите шестима, замесени в ужасяващото престъпление, са осъдени на затвор между две и осем години, като един от тях междувременно е получил доживотна присъда и за друго убийство. Още двама се издирват. Те се смятат за основни организатори на отвличането на Мехмет Корай Алпергин, но са избягали в чужбина. Приятелката му е била освободена след два дни в плен.