Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев КАДЪР: NOVA NEWS
Димитър Ганев КАДЪР: NOVA NEWS

Президентът Румен Радев отказваше да подпише указ с вътрешен министър Калин Стоянов. Ще се види по действията на Атанас Илков в следващите два месеца дали е близък до Стоянов. Това каза пред Нова телевизия политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

"Това, което прави Радев е да се позиционира като алтернатива на политическата система. Така трупа определен политически капитал. Интересът му е да има максимална дистанция от парламента. Има една 30 г. инерция, че служебните кабинети се назначават от президента", обясни още той.

И припомни, че политическата криза е от 3,5 г. Дълбочината ѝ идвала, защото огромна част от българите не припознават политическите сили.

Има огромен наказателен и протестен вот, който е натрупан и това се вижда по избирателната активност, но няма субект, който да може да го обере и да предизвика сериозна промяна, каза още той. Възможно било обаче да има повече партии в следващото НС.  

Дори при редовен кабинет нямало да се реши политическата криза, заради ниската легитимност на вота. 

Служебните правителства не трябва да са повод за спорове, а за успокояване на кризата. Ситуацията с избора на служебен кабинет може би цели да се покажат недостатъците на промените в конституцията и да се върне тя към старото положение, обясни Яница Петкова.