Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поредица от земетресения връхлетяха Япония Снимка: Twitter/@Techrose11
Поредица от земетресения връхлетяха Япония Снимка: Twitter/@Techrose11

Японските учени, занимаващи се със земетресения, предупреждават, че страната трябва да се подготви за евентуално "мегаземетресение" в бъдеще, което може да доведе до смъртта на стотици хиляди хора. Предупреждението беше издадено след мощното земетресение с магнитуд 7,1, което разлюля южното крайбрежие на Япония в четвъртък. Сеизмичното събитие доведе до предупреждение за цунами, въпреки че по първоначални данни нямаше значителни щети или жертви.

Учените обаче подчертават, че това предупреждение не означава, че със сигурност предстои мощен трус. Японската метеорологична асоциация (JMA) издаде този съвет съгласно новите насоки, установени след опустошителното земетресение, цунами и ядрена катастрофа през 2011 г., които отнеха живота на около 18 500 души.

Какво означава предупреждението?

"Консултацията за мегаземетресения" на JMA предупреждава, че ако в бъдеще се случи голямо земетресение, ще се предизвикат силни трусове и огромни цунамита.

"Вероятността за ново голямо земетресение е по-висока от нормалното, но това не е индикация, че определено ще се случи голямо земетресение", се допълва в доклада.

Консултацията се отнася за коритото Нанкай - подводна зона на субдукция между две тектонични плочи в Тихия океан, където в миналото са ставали значителни земетресения. Тя се простира на 800 км от Шизуока до южния край на остров Кюшу и е преминала през разрушителни земетресения с магнитуд от 8,0 или 9,0 степени на всеки един до два века.

Какво са мегаземетресенията?

Смята се, че мегаземетресенията се случват на цикли от 100 до 150 години и могат да причинят по-сериозни щети от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г., които засегнаха североизточното крайбрежие на Хоншу, главния японски остров.

Последното предупреждение се отнася до силно земетресение, което произлиза от коритото Нанкай - зона на субдукция, където Филипинската морска плоча се налага под Евразийската континентална плоча.

Япония е въвела система за предупреждение, която се задейства, когато земетресение с магнитуд 6,8 или повече удари район, склонен към мегатрусове, или когато се установят необичайни размествания на тектоничните плочи.

Преди това японското правителство заяви, че съществува приблизително 70% вероятност през следващите 30 години в котловината Нанкай да се случи мегаземетресение с магнитуд 8-9.

Какви могат да бъдат последиците?

В най-лошия случай експертите смятат, че 300 000 души могат да загубят живота си, а щетите могат да достигнат 13 трилиона долара. Инфраструктурата от своя страна ще бъде напълно унищожена. Геолозите Кайл Брадли и Джудит А Хъбард отбелязват, че историята на големите земетресения в Нанкай е наистина тревожна.

Въпреки че няма нужда от излишна паника, Япония напомня на хората, живеещи в зоните на земетресенията, да вземат общи предпазни мерки, като например да обезопасят мебелите и да знаят местоположението на най-близкото убежище за евакуация. Много домакинства в страната също така държат под ръка комплект за бедствия с основни предмети.

Въпреки че рискът от второ земетресение е повишен, той остава нисък.

В петък премиерът на Япония Фумио Кишида обяви, че отменя планираното си посещение в Централна Азия. Решението бе взето, след като сеизмолози предупредиха, че страната трябва да се подготви за потенциално "мегаземетресение".

Маршрутът на Кишида включваше спирки в Казахстан, Узбекистан и Монголия, както и участие в регионална среща на върха, пише Times of India. "Като министър-председател с най-голяма отговорност за управлението на кризи реших, че трябва да остана в Япония поне една седмица", обясни той пред журналисти.

Премиерът призна, че обществеността вероятно изпитва значително безпокойство след първата препоръка на Японската метеорологична агенция (ЯМА) по новата система, въведена след опустошителното земетресение с магнитуд 9,0 през 2011 г., което предизвика катастрофално цунами и ядрена катастрофа.